Geplaatst op 18 Reacties

Mondmaskers à la Mme Tirette: het concept

Otto (4j) had plots zelf ook een mondmasker ontworpen toen ik even niet keek…

Steeds meer mondmaskers duiken op in het straatbeeld. Het is een beetje wennen. Want de wereld buiten ziet er plots zo kil uit, nu je nog maar half zoveel glimlachende mensen ziet.

Toch kunnen we er niet onderuit. Zelfs als deze coronacrisis straks voorbij is zal je die mondmaskers blijven zien op plaatsen waar mensen samen komen. Als ik terug kan starten met mijn naailessen zal dat misschien wel met een mondmasker aan moeten… Dan moet ik dat masker 3 uur lang kunnen verdragen zonder claustrofobisch te worden of in ademnood te komen. Ik moet kunnen praten en lachen zonder dat het masker verschuift… En het mag mij niet ambeteren want dan kan ik niet nadenken. Ik vermoed dat ik niet alleen ben met mijn bezorgdheid.

FOD en UZA mondmaskers

Sinds de overheid een oproep gedaan heeft om thuis wasbare mondmaskers te maken zie je zoveel verschillende soorten en maten, maar ook verschillende manieren van toepassen. De overheid zelf publiceerde ook een eenvoudig patroon met enkele materiaaltips erbij. “De maskers zouden niet voldoen aan de strenge FFP2-norm, maar wel voldoende bescherming bieden om overdracht van het virus te verhinderen” staat er op hun website…

Dat het mondmasker niet voldoet komt door dat het niet goed aansluit rondom het gezicht. En ook omdat het materiaal dat wordt geadviseerd (2 lagen geweven katoen) alleen grotere druppeltjes tegenhoudt. Er is wel een ruimte voorzien om een filter tussen te steken. Vb een velletje keukenrol.

Dit FOD masker is zeker veel beter dan geen masker. Duizenden naaisters zijn hier al lang mee aan de slag en dat dat vind ik fantastisch en het is zeker niet mijn bedoeling om hen te ontmoedigen, maar… wat als het nog beter kan?

Het FOD mondmasker

Ook het UZA maakte een patroon. Dat is eerder een soort cupje, wat beter aansluit rondom het gezicht. Maar toch niet helemaal. Vooral boven aan de neus staat het open. In deze versie kan je geen extra filter steken, dus ik probeer het met vaster geweven stofjes zoals molton, flanel en ook met een stukje stofzuigerzak er tussen. Met een paar aanpassingen aan de vorm en een stukje alu-draad erin wat ik om mijn neus heen kan vormen kom ik tot een perfect aansluitende pasvorm. Maar dan bots ik op een nieuw probleem. Ik kom in ademnood… Zeker met de stofzuigerzak. Maar ook al met de twee lagen katoen. Het geeft mij een benauwend gevoel. Dit hou ik geen drie uur vol.

Het UZA masker

Ik denk dat het beter moet kunnen. Ik blijf zoeken tot ik een goed aansluitend masker kan maken, waar ik goed door kan ademen en dat toch goed filtert, dat mij niet in de weg zit en dat ook liefst nog een beetje (voor zover dat kan met een mondmasker) vriendelijk uitziet.

Ik begin als een gek door al mijn stoffen te blazen en te ademen, om te zien welke het meest adembaar zijn. Na een paar proefversies kom ik tot een mijn eerste primeur: mijn superdeluxe Madame Tirette mondmasker.

Dit is de eerste versie. De buitenste laag van de stof gebruikte ik hier binnenstebuiten als experiment. Dat zou ik nu zo geen tweede keer doen. Maar de pasvorm en adembaarheid zijn beiden super.

Het Madame Tirette mondmasker, daar nog met 4 touwtjes. De onderste bleken overbodig.

Het patroon

Er is geen naad bovenaan de neus, ik kwam op het idee via een vroegere schoolvriendin Caroline Verbrugghe. Waarvoor dank Caroline! Ik past haar patroon aan om een wat menselijker profiel te krijgen zodat het niet lijkt alsof je een soort muilkorf aan hebt, of dat je er van ver heel erg vervormd uit ziet. Ik tekende dit patroon op de achterkant van een rol plakfolie. De hokjes zijn 1 cm groot. Als je geen printer hebt kan je deze overtekenen. Je kan de helft overtekenen en dan je papier dubbelvouwen en je eerste helft nog eens doortekenen. Maar hier kan je het patroon gratis downloaden en afprinten. Je kan er ook de werkbeschrijving doornemen, gratis en voor niks. Je hoeft geen naaimachine te hebben, het kan perfect met de hand. Een pakketje met materialen kan je via de webshop bestellen.

De materialen

De stof die ik gebuik heet “double gauze“. Dat betekent “dubbel gaas”.
Het is een stof ongeveer van 120g/m, dus iets lichter dan een gewone popeline/katoentje. Ze iets losser geweven. En van groot belang: ze bestaat uit twee hele dunne laagjes stof. Die kan je eenvoudig uit elkaar trekken.

double gauze

Tussen die twee dunne laagjes stof plaats ik de H630 vlieseline volumevlies. Dat is een opstrijkbaar geperst wattine-achtig materiaal dat lijkt op dampkapfilter. Hier komen de allerkleinste deeltjes niet door, wat wel gebeurt bij een gewoon laagje geweven stof.

Vlieseline H630 is een opstrijkbaar geperst volumevlies of wattine

Omdat het belangrijk is dat het masker perfect op het gezicht aansluit werk ik niet met elastiek maar met twee lintjes die je achter op je hoofd vastknoopt. Hierdoor kan je het masker perfect laten aansluiten zonder dat het begint af te zakken. Het mooiste vind ik dat de lintjes gemaakt zijn uit dezelfde stof van het masker. Maar als je op korte tijd veel maskers wil maken kan je beter kant- en klaar katoenen lint (keperband) gebruiken van 1 cm. Want die lintjes strijken en stikken, dat is het meeste werk!

keperband

Bovenaan bij de neusbrug verwerk ik een stukje alu-draad. Dat is een speciaal soort ijzerdraad dat je makkelijk kan buigen en in stukjes knippen. Hierdoor kan je de vorm van het masker precies vormen naar de vorm van jouw neus zodat het perfect aansluit.

aludraad

Hoe je zelf dit mondmasker in elkaar zet vind je hier. Ik heb double gauze besteld in toffe printjes (iets met olifanten en hartjes, en ook in effen antraciet(=donkergrijs), dat past bij alles 😉 Pakketjes met patronen en de juiste materialen kan je via de webshop bestellen. Hou het veilig!

Het Madame Tirette mondmasker. De officiele versie.

18 gedachten over “Mondmaskers à la Mme Tirette: het concept

 1. Top ga ik proberen

  1. Dat ziet er heel goed uit en verstaanbaar , maar wat te doen als ge geen katoen meer hebt of lint???

   1. De materialen kan je over enkele dagen bestellen via mijn webshop. Hou zeker mijn facebookpagina in de gaten. Je kan ook al een mailtje sturen naar info@madametirette.be met je gegevens (hoeveel je er wil en naar welk adres). Dan wordt je gecontacteerd van zodra te pakketten verstuurd kunnen worden.

 2. En kunnen we dat bij jou ook bestellen? Groeten Chris

  1. De zelfmaakpakketten kan je over enkele dagen bestellen. Een pakketje zal 15 euro kosten en daarmee kan je 3 mondmaskers maken. Hou zeker mijn facebookpagina in de gaten. Je kan ook al een mailtje sturen naar info@madametirette.be met je gegevens (hoeveel je er wil en naar welk adres). Dan wordt je gecontacteerd van zodra te pakketten verstuurd kunnen worden.

 3. Hej, kan je ze wassen op 90° met dat stukje ijzerdraad erin?

  1. Ja dat kan perfect. Dat is het fijne van aluminium. Het roest niet!

 4. Prachtig Md Tirette model, kan je dat ook bestellen want ik heb geen naaimachine en geen verstand van naaien.

  1. Hallo André. Je kan ze niet kant en klaar bestellen bij mij. Er komen instructies aan van hoe je ze kan maken zonder naaimachine. En als het echt niet lukt kan je misschien iemand een pakketje cadeau geven, in ruil voor een afgewerkt mondmasker.

 5. Vlieseline H630 is maar wasbaar op 40° dus kan je het mondmasker toch niet wassen op 90°???

  1. volumevlies H 630 wordt geadviseerd te persen op 160 graden, kan dus tegen hoge temperaturen, en dus ook in de kookwas.

 6. Dit patroon is volgens ik zie voor een volwassen vrouw, is het makkelijk aan te passen voor een man of voor een tiener of nog jonger?

  1. Het patroon in het pakket komt in drie maten: volwassen, kleine kinderen en grotere kinderen.

 7. Is de naadwaarde inbegrepen in het patroon?

  1. ja, die bedraagt 1 cm. Al begonnen?

   1. Nog niet, dat wilde ik eerst weten 😉
    Ik ga het seffes eens proberen!

 8. Hoi! Net een pakketje besteld! Ben is benieuwd of het me gaat lukken. Zit het patroon en werk beschrijving er bij? Of moet ik dat nog ergens afdrukken van je website, Mathilde? Ik mis de naailessen super hard 😊, hopelijk kunnen we er gauw weer in vliegen. Maar de veiligheid gaat voor nu natuurlijk. Groetjes

 9. Hey Hanne,
  Het patroon zit er bij, gedrukt in 3 maten.
  De werkbeschrijving vind je online https://www.madametirette.be/madametirette-webshop/blog/
  Ze zijn leuk om te maten. Dit lukt jouw zeker Hanne! Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The maximum upload file size: 96 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.