Techniek: Polosluiting

Een polosluiting is een knopenpat dat niet doorloopt tot vanonder. Er zijn altijd verschillende manieren om een techniek te doen. Dit is de makkelijke versie waarbij de binnenkant niet naar binnen is afgewerkt.

Je kan deze techniek toepassen bij een nieuwe t-shirt dat je maakt of bij een t-shirt dat je al hebt. Dan is de stof niet dezelfde maar dat kan juist leuk zijn. Kinderen vinden het vaak fijn om hun hoofd gemakkelijk door het gat te kunnen steken. Het is ook heel handig als je borstvoeding geeft. Maar het is ook gewoon leuk van uitzicht.

Deze techniek heeft moeilijkheidsgraad 2. Je moet nauwkeurig kunnen knippen en stikken. Oefen deze techniek zeker eerst eens op voorhand. Losmaken tussendoor is niet echt een optie. Het is erop of eronder 😉

Wat moet er in je naaidoos zitten?

Naast het vanzelfsprekende materiaal ( je naaimachine, strijkplank, kant-en klaar t-shsirt en een restje stof (20×20 cm), een klosje stikzijde, stofschaar, speldjes…) zijn de volgende spullen extra handig:

1. Het berekenen en knippen van de delen

Het eerste wat je moet doen is 2 gelijke lapjes uitknippen. Dit worden het linker en rechter patje. Om de afmetingen ervan te berekenen moet je eert zelf bepalen hoe hoog en hoe breed je het afgewerkte patje wil hebben.

Ik kies voor mijn breedte meestal 2,5 cm, zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Voor de hoogte van mijn T-shirtje (voor een 5-jarige) neem ik 10 cm als afgewerkte hoogte. Voor een volwassene is dat langer (tussen 15 en 20 cm).

De breedte van je lapje is 2 maal de afgewerkte breedte plus twee maal de naadwaarde. Gezien we werken met een naadwaarde van 1 cm moet dat lapje dus 2 x 2,5 + 2 x1 = 7 cm breed zijn.

De hoogte van je lapje is de afgewerkte hoogte plus 4 cm. Die 4 cm is 1 cm naad bovenaan en 3 cm onderaan waarop je vierkantje komt. Bij mij is de hoogte van de lapjes dus 14 cm.

2. Voorbereiden van de patjes

De patjes worden eerst bovenaan afgewerkt en dan netjes plat gestreken:

3. Patjes op tshirt stikken

Tip! Om te zorgen dat je de split mooi in het midden maakt is het nodig dat je de lijn MV nog ziet liggen. Als je net zelf een T-shirt maakte zie je die lijn meestal nog omdat MV bij de stofvouw lag. Als je die lijn niet meer ziet, strijk die vouwlijn er dan nog eens in. Je leg daarvoor je zijnaden en schouderpunten netjes op elkaar zodat de vouw perfect in het midden komt.

Leg de twee patjes aan weerzijden van de middenvoorlijn op de goede kant van je T-shirt. Dit zie je niet goed op de foto, maar de open kanten liggen naar elkaar toe. De afgewerkte korte kanten liggen vanboven gelijk met de halslijn.

Als ik ervoor zorg dat mijn twee patjes ongeveer 0,5 cm van elkaar af liggen in het midden, dan is mij totale breedte van links naar rechts 7,5 cm. Dat is praktisch omdat je liefst een getal moet uitkomen dat deelbaar is door 3. Je moet nu verticaal 2 stiklijnen stikken die de totale breedte van 7,5cm in 3 gelijke delen verdeelt. (3×2,5 is 7,5)

Speld de patjes vast en teken de lijnen erop zoals op de volgende foto. De stiklijnen lopen van helemaal boven tot 3 cm voor het einde. 2 stiklijnen van 10 cm lang dus. Netjes evenwijdig op 2,5 m van elkaar.

Stik beide lijnen boven naar beneden. Let goed op dat je bovenaan precies begint waar de bovenste rand van het patje en de bovenste rand van de halslijn samen liggen. Zorg ook dat beide lijnen exact even lang zijn. Probeer niks dubbel te stikken, dat is een beetje frullen. Keer dan het werkstuk binnenstebuiten.

Knip nu netjes in het midden van de stiklijnen de stof van het tshirt door, tot ongeveer 1 cm voor het einde. Knip vanaf dat punt schuin naar de eindpunten van de stiksels toe, tot zo dicht je erbij kunt.

Keer nu het werkstuk opnieuw naar de goede kant.

4. Heren- of vrouwensluiting + afwerken onderkant.

Hoe je nu je split moet vouwen (dit verschilt bij mannen en bij vrouwen) en hoe je de onderkant moet afwerken laat ik zien in dit filmpje. polosluiting: vrouwen/mannensluiting en onderkant afwerken – YouTube

5. Afwerken pat

Werk nu rondom de randen af met je overlock. Laat in het begin en op het einde een staartje van ongeveer 5 cm draad hangen. Als je geen overlock hebt kan je ook de randen zigzaggen. Knip dan wel de randen eerst gelijk vooraleer je gaat zigzaggen.

Trek de staartjes van de overlock achter de naad en naai met de hand aan weerszijden met enkele steekjes de bovenste centimeters naad vast zodat de hoekjes er niet uit komt piepen en zodat ze uiteinden van de overlock netjes tussen de naad weggewerkt zijn.

verstop eerst de uiteinden van de overlock achter de naad en naai dan met de hand met enkele steekjes bovenaan vast.

Stik een vierkantje van ongeveer 2,5 x 2,5 cm op de goede kant vlak onder het splitje. Je moet door alle lagen stikken: door de t-shirt en door de 3 losse cm uiteinde van de patjes.

6. De drukknopen bevestigen

Bepaal eerst de plaats waar de bovenste drukknoop moet komen. Die moet in het midden van de bies komen (dus bij mij op 1,25 cm) en ook op diezelfde afstand van de bovenrand. Afhankelijk van die bovenste knoop ga je dan je knopen erop leggen om te zien hoeveel je er wil en op welke afstand je het mooi vind. Duid aan met twee speldjes waar je een knoopje wil zetten. Duid dit niet aan met een stipje, want dit stipje zou je straks zien, aangezien de knopen open ringetjes zijn.

Voor de drukknopen op de bovenste laag heb je de twee delen nodig die het vrouwtje gaan vormen. Dus een ringetje met tandjes en een rondje met een gaatje.

Steek de witte houdertjes in je tang als die er nog niet inzitten. Steek dan de twee deeltjes die de voorste drukknoop gaan vormen in de houdertjes. De bolle kant zit tegen je vinger als je het deeltje erin duwt. Bij het ringetje met tandjes moet je voorzichtig met je nagels op de rand duwen.

Bevestig de drukknoop op de goede plaats. Druk goed op de achterkant van de tang. Kijk hier voor een filmpje om te zien hoe je die drukkers bevestigt. babydrukkers bevestigen met tang van prymm – YouTube

Als de vrouwtjes erin zitten, duid dan met een stipje aan waar de mannetjes moeten komen, zodat ze zeker op de juiste plaats zitten. Dit stipje kan je met een speldje nog eventjes overnemen op de achterkant van de stof. Want daar heb je het stipje eigenlijk nodig. Hier is nog een filmpje wil zien hoe je de mannetjeskant bevestigt. babydrukkers mannetjes – YouTube

Klaar!