Werkbeschrijving naaipakket dinoslabbetje

Het dinoslabbetje- naaipakket

Het naaipakket bevat een patroon en de verbruiksmaterialen om 2 dinoslabbetjes te maken (een blauw en een groen): stof, vlieseline, vilt en knoopjes. Je kan het pakket bestellen via de webshop van Madame Tirette. Een pakket kost 15 euro. Je kiest zelf of je de slabbetjes met drukknopen (kamsnaps) wil maken of met opnaaibare knopen. Het voordeel aan de kamsnaps is dat je geen knoopsgat moet maken (hier zien sommige naaisters wat tegenop). Je hebt wel een speciale tang nodig om de kamsnaps te bevestigen.

Let op! Dit naaipakket is bedoeld voor mensen die graag met hun handen bezig zijn en de naaimachine al wat gewoon zijn. VOor het bochtenwerk heb je al een beetje ervaring nodig Volg de eerste keer zeker aandachtig de werkbeschrijving. De volgorde is niet vanzelfsprekend.

naaipakket dinoslabbetje met opnaaibare knopen (je kan ook kiezen voor de optie met vernietbare drukknopen)

De stofjes

Voor de buitenkant gebruiken we een (tricot) badstof (80 procent katoen, 20 procent polyester). Badstof absorbeert goed en is goed uitwasbaar. Je kan ook niet-rekbare badstof gebruiken. Voor het stofje aan de achterkant gebruiken we een gewoon katoentje (popeline, 100 procent katoen). De kans is groot dat je een ander katoentje vind in je pakket dan dat op de foto, want Madame Tirette kiest speciaal voor jou een bijpassend stofje uit!

Gereedschap

Naast het zelfmaakpakket van Madame Tirette heb je het volgende gereedschap nodig: een naaimachine, strijkijzer, naald en draad, speldjes, een fijn stiftje, een stofschaar en een papierschaar. Extra handig maar niet noodzakelijk is een nijptang met lange grijpers en een lang stokje met niet al te scherpe punt (vb een chinees stokje) om te helpen bij het keren.

Als je de versie met drukknopen gaat maken heb je nog een tang van Prym nodig met een tool , en iets scherps (dikke naald, breinaald of tandestoker) waarmee je een gaatje kan maken.

Als je kiest voor een opnaaibare knoop, moet je zelf weten (of uitzoeken) hoe je een knoopsgat maakt met jouw naaimachine. Daar kan ik je niet bij helpen want dat is op iedere machine anders.

Wat je hiervan thuis niet hebt liggen kan je extra bijbestellen via de webshop.

1. Kalkeren en knippen

Kalkeer het patroon van de dino op de niet-blinkende kant van de vlieseline. Knip dit nog niet uit.

Knip het papieren patroondeeltje voor de stekels uit (uit het papier).

2. Vlieseline op badstof strijken

Strijk de vlieseline met de dino erop getekend met de blinkende kant tegen de verkeerde kant van de badstof. Let hierbij op de draadrichting. Badstof heeft een vleug, de stof moet aan de goede kant zacht aanvoelen als je van boven naar beneden wrijft, en ruw als je van onder naar boven wrijft.

3. Stekels

Vouw het stukje vilt in de lengte dubbel, speld het patroontje erop vast met de onderkant van het papier gelijk met de rand van de stof. Stik met het patroontje erop gespeld de puntige vorm af, net naast de rand van het papier (1 mm). Knip de naad heel kort bij (1 tot 2 mm)

Knip eventueel de onderkant nog wat korter bij als het onderste deel meer dan 1cm meet.

Knip de naad af tot ongeveer 1 cm af , ter hoogte van de rug van de dino. Duid met speldjes aan waar de stekels moeten komen. Speld de stekels op hun plaats op de goede kant en stik vast op 1 cm.

4. Poot doorslaan

Stik de poot door, zodat die aan de goede kant verschijnt. Dit is nodig om op het einde de poot te kunnen doorstikken op de goede kant van de stof. De kleur draad maakt niet uit. Dit stiksel zie je straks niet meer.

5. Dubbelen

Leg het lapje katoen voor de binnenkant onder de badstof, goede kanten op elkaar. Speld vast en stik met een gewone rechte steek op de lijn. Laat een opening tussen de streepjes onderaan, daar komt het keergat. Begin bij het pijltje.

Knip de naden rondom bij tot ongeveer 0,5 cm. Enkel bij het keergat mag de naadwaarde wat meer zijn (ongeveer 1,5 cm). Strijk die naadwaarde ter hoogte van het keergat om naar de verkeerde kant, zowel bij de buitenstof als bij de voering. Dit helpt je om straks het gat netjes dicht te naaien.

Keer de slab. Gebruik een stokje en eventueel een tang met lange grijpers om de kop door de hals te keren. Let op dat je de badstof niet beschadigt.

Duw met de stokje goed de hele vorm naar buiten, ook het puntje van de staart. Strijk het slabbetje plat.

6. Borduren

Stik met een korte zigzagsteek (breedte 2,5 lengte 0,5) over de doorgeslagen lijn voor de poot. Let goed op bij de teentjes. Je moet afwisselend zorgen dat je naald links, en daarna rechts naar beneden blijft staan wanneer je je hoekje maakt om de teentjes netjes te kunnen stikken. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.

7. Keergat dichtnaaien

Naai het keergat dicht met de hand met een blinde steek. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.

Heb je nog geen trucje om makkelijk een knoopje te maken op het einde van je draad? Klik hier voor een filmpje.

8a. Kamsnap bevestigen met tang van Prym

Om de drukknoop te bevestigen heb je een speciale tang en ook de juiste tool nodig. Als je een pakket met opnaaibare knoop heb gekozen kan je dit stuk overslaan.

Een van de onmisbare gereedschappen voor een hobbynaaister is de drukknoop-, ringen- en gaatjestang van Prym. Je kan er alles mee vernieten wat van het merk Prym is. Om Kamsnaps te bevestigen heb je naast deze tang ook een tool set nodig. Die tool set bestaat uit twee kleine onderdeeltjes die op de grijpers van de tang passen, en die je moet vervangen afhankelijk van het soort en de maat van de drukknoop/ringetje/gaatje…

Een kamsnap heeft 2 delen. We spreken bij drukknopen over een mannelijk deel en een vrouwelijk deel: het mannetje en het vrouwtje dus.

Het mannetje en het vrouwtje bestaan ieder weer uit twee delen (buiten-en binnendeel). Het buitendeel is glad en gelijk bij mannetje en vrouwtje. Het binnendeel is verschillend. Het binnendeel van het mannetje heeft iets wat uitsteekt, en vastklikt in het binnendeel van het vrouwtje, wat dus een gaatje heeft.

Prik met een priem (dikke naald of tandestoker) een gaatje in de kop op de plaats waar je het oog wil hebben. Je kan even je patroon erbij nemen om de plaats te bepalen. (je zal zien dat je het nu in spiegelbeeld moet houden) Steek het pinnetje van het buitendeel van het vrouwtje door het gaatje aan de goede kant, zet het binnendeel er tegen aan de binnenkant. Hou je tang zoals op de foto’s. Druk pas aan als je zeker weet dat de delen goed liggen. Een scheve kampsnap verwijderen vergt bloed zweet en tranen!

8b. Knoopsgat en knoop aannaaien

Koos je voor de opnaaibare knoop, lees dan hier verder.

Leg de knoop op het kopje van de dino, en duid met twee speldjes waar het knoopsgat moet komen. Maak het knoopsgat ongeveer zo groot als de diameter plus de dikte van je knoop.

Naai de knoop aan met de hand door een 8-tal keer van achter naar voren te naaien door de gaatjes. Hecht je draad af zoals je deed bij het dichtnaaien van het keergat.

Wassen en onderhoud:

Moddersoep maken met een dinoslab aan is heerlijk! Gelukkig wast badstof goed uit!

De slabbetjes mogen gewassen worden op 60 graden. Ze kunnen lichtjes krimpen, maar daar merk je niks van in gebruik. Strijken mag, maar niet op de kampsnap! Drogen in de droogkast kan de stekeltjes wat vervormen. Zelf vind ik dat niet zo erg.

Trics en Tips:

Heb je de smaak te makken? Maak eens een ge-upcycelde variant uit een oude handdoek, een restje stof voor de achterkant en een oude knoop. Zo maak je zelf een prachtig kraamcadeautje, goed voor mens en milieu EN het kost je niks!

Wil je echte en uitdaging aangaan? Dan kan je je slabbetje personaliseren. Vervang de poot door de naam van het kindje, doe dit wel al wanneer je het patroon op de vlieseline tekent. Let wel op dat je de naam in spiegelbeeld schrijft, zonder teveel details. Probeer dit niet met lange namen. Been there done that 😉

Stuur me zeker een foto van het eindresultaat! (info@madametirette.be) Ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Madame Tirette

Wegens gebrek aan een kleiner fotomodel: mijn 4-jarige met dinoslab, poserend in ruil voor een ijsje