Werkbeschrijving naaipakket Flamingoslabbetje

Het flamingoslabbetje- naaipakket

Het naaipakket bevat een patroon en de verbruiksmaterialen om 2 flamingoslabbetjes te maken (een fuchsia en een lichtroze): stof, vlieseline, flockfolie, drukknoopjes en aannaaibare knoopjes. Je kan het pakket hier bestellen. Een pakketje kost 20 euro.

Stikzijde zit niet in het pakket. Je kan fuchsia of lichtroze stikzijde gebruiken, maar ook zwart. Misschien heb je nog wel iets liggen. Je kan ook hier stikzijde bijbestellen: stikzijde in bijpassende kleur van de stof – Madame Tirette

Let op! De moeilijkheidsgraad van dit naaipakket is niveau 1,5. Voor het bochtenwerk heb je al een beetje ervaring nodig. Volg aandachtig de werkbeschrijving. De volgorde is niet vanzelfsprekend.

De stofjes

Voor de buitenkant gebruiken we een (tricot) badstof (80 procent katoen, 20 procent polyester). Badstof absorbeert goed en is goed uitwasbaar. Voor het stofje aan de achterkant gebruiken we een gewoon katoentje (popeline, 100 procent katoen). Het kan zijn dat je een ander stofje heb dat op de foto. Wij gebruiken hiervoor overschotjes die we er zelf leuk bij vinden passen.

Gereedschap

Naast het zelfmaakpakket van Madame Tirette heb je het volgende gereedschap nodig: een naaimachine, strijkijzer, naald en draad, speldjes, een fijn stiftje, een stofschaar en een papierschaar. Extra handig maar niet noodzakelijk is een nijptang met lange grijpers en een lang stokje met niet al te scherpe punt (vb een chinees stokje) om te helpen bij het keren.

Als je de versie met drukknopen gaat maken heb je nog een speciale tang van Prym nodig. Bij deze versie van de tang op de webshop van Madame Tirette zijn de tools om kamsnaps te bevestigen inclusief: drukknoop-, ringen- en gaatjestang van Prym – Madame Tirette

Als je kiest voor een opnaaibare knoop, moet je zelf weten hoe je een knoopsgat maakt met jouw naaimachine.

1. Kalkeren en knippen

Kalkeer het patroon van de flamingo op de niet-blinkende kant van de vlieseline. Knip dit nog niet uit.

Wil je je slabbetje personaliseren met een (korte) naam? Dan moet je nu al de vleugel vervangen door de naam. Let wel op dat je de naam in spiegelbeeld schrijft, in grote eenvoudige letters. (Het helpt om eerst je naam goed op een papiertje te schrijven, dan tegen het raam te houden om op de achterzijde over te nemen, en dan deze gespiegelde naam weer op je vlieseline te kalkeren.

2. Vlieseline op badstof strijken

Strijk de vlieseline met de flamingo erop getekend met de blinkende kant tegen de verkeerde kant van de badstof. Let hierbij op de draadrichting. Badstof heeft een vleug, De stof moet aan de goede kant zacht aanvoelen als je van boven naar beneden wrijft, en ruw als je van onder naar boven wrijft.

3. Snavel

Knip de naad af tot ongeveer 1 cm , ter hoogte van de rug en de snavel van de flamingo. Dit doe je om beter te kunnen inschatten waar je de flockfolie moet opstrijken.

Als de stukje flockfolie in je pakket nog niet gepeld zijn moet je ze eerst pellen. De bedoeling is dat je het blinkende plastieken laagje er op laat zitten, maar dat je de hele achtergrond weg pelt. flockfolie pellen – YouTube

Strijk het donkere stukje flockfolie op de goede kant, ongeveer een halve cm van de rand af. De blinkende kant leg je naar boven. Leg er een dun stukje papier tussen. Pers (= strijken en duwen zonder al te veel bewegen) ongeveer 10 seconden. Laat het even afkoelen en pel dan het blinkende stukje plastiek eraf. Herhaal met het witte stukje flockfolie. De stukjes mogen 1 a 2 mm overlappen.

Stik met witte draad rondom het witte stukje flock vast op 1mm van de rand. Dit zorgt ervoor dat de flock zeker niet kan loskomen in de was. Slabbetjes worden erg veel gewassen, op hoge temperaturen.

4. Poot (of naam) doorslaan

Stik de poot door met een rechte steek, zodat die aan de goede kant verschijnt. Dit is nodig om op het einde de poot te kunnen doorstikken op de goede kant van de stof. De kleur draad maakt niet uit. Dit stiksel zie je straks niet meer.

5. Dubbelen

Leg het lapje katoen voor de binnenkant onder de badstof, goede kanten op elkaar. Speld vast en stik met een gewone rechte steek op de lijn. Laat een opening tussen de streepjes onderaan, daar komt het keergat. Begin bij het pijltje.

Knip de naden rondom bij tot ongeveer 0,5 cm. Enkel bij het keergat mag de naadwaarde wat meer zijn (ongeveer 1,5 cm).

Strijk die naadwaarde ter hoogte van het keergat om naar de verkeerde kant, zowel bij de buitenstof als bij de voering. Dit helpt je om straks het gat netjes dicht te naaien.

Keer de slab. Gebruik een stokje en eventueel een tang met lange grijpers om de kop door de hals te keren. Let op dat je de badstof niet beschadigt.

Duw met de stokje goed de hele vorm naar buiten, ook het puntje van de staart. Strijk het slabbetje plat.

6. Borduren

Stik met een korte zigzagsteek (breedte 2,5 lengte 0,5) over de doorgeslagen lijn voor de vleugel. Let goed op bij de hoekjes. Je moet afwisselend zorgen dat je naald links, en daarna rechts naar beneden blijft staan wanneer je je hoekje maakt om de vleugels netjes te kunnen stikken. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.

7. Keergat dichtnaaien

Naai het keergat dicht met de hand met een blinde steek. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.

Heb je nog geen trucje om makkelijk een knoopje te maken op het einde van je draad? Klik hier voor een filmpje.

8a.Kamsnap bevestigen met tang van Prym

Om de drukknoop te bevestigen heb je een speciale tang en ook de juiste tool nodig. Als je een pakket met opnaaibare knoop heb gekozen kan je dit stuk overslaan.

Een van de onmisbare gereedschappen voor een hobbynaaister is de drukknoop-, ringen- en gaatjestang van Prym. Je kan er alles mee vernieten wat van het merk Prym is. Om Kamsnaps te bevestigen heb je naast deze tang ook een tool set (houdertjes) nodig. Die tool set bestaat uit twee kleine onderdeeltjes die op de grijpers van de tang passen, en die je moet vervangen afhankelijk van het soort en de maat van de drukknoop/ringetje/gaatje… Als je wel de tang hebt, maar niet de toolset, dan kan je die hier kopen: tool voor het aanbrengen van kamsnaps – Madame Tirette

Een kamsnap heeft 2 delen. We spreken bij drukknopen over een mannelijk deel en een vrouwelijk deel: het mannetje en het vrouwtje dus.

Het mannetje en het vrouwtje bestaan ieder weer uit twee delen (buiten-en binnendeel). Het buitendeel is glad en gelijk bij mannetje en vrouwtje. Het binnendeel is verschillend. Het binnendeel van het mannetje heeft iets wat uitsteekt, en vastklikt in het binnendeel van het vrouwtje, wat dus een gaatje heeft.

Prik met een priem (dikke naald of tandestoker) een gaatje in de kop op de plaats waar je het oog wil hebben. Je kan even je patroon erbij nemen om de plaats te bepalen. (je zal zien dat je het nu in spiegelbeeld moet houden) Steek het pinnetje van het buitendeel van het vrouwtje door het gaatje aan de goede kant, zet het binnendeel er tegen aan de binnenkant. Hou je tang zoals op de foto’s. Druk pas aan als je zeker weet dat de delen goed liggen. Een scheve kampsnap verwijderen vergt bloed zweet en tranen!

8b. Knoopsgat en knoop aannaaien

Koos je voor de opnaaibare knoop, lees dan hier verder.

Leg de knoop op het witte deel van de flamingo, en duid met twee speldjes aan waar het knoopsgat moet komen. Maak het knoopsgat ongeveer zo groot als de diameter plus de dikte van je knoop.

Naai de knoop aan met de hand door een 8-tal keer van achter naar voren te naaien door de gaatjes. Hecht je draad af zoals je deed bij het dichtnaaien van het keergat.

Wassen en onderhoud:

De slabbetjes mogen gewassen worden op 60 graden. Ze kunnen lichtjes krimpen, maar daar merk je niks van in gebruik. Strijken mag, maar niet op de kampsnap!

Trics en Tips:

Heb je de smaak te makken? Maak eens een ge-upcycelde variant uit een oude handdoek en een oud laken voor de achterkant. Zo maak je zelf een prachtig kraamcadeautje, goed voor mens en milieu EN het kost je niks!

Stuur me zeker een foto van het eindresultaat! (info@madametirette.be) Ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Madame Tirette