Werkbeschrijving naaipakket mondmasker

Het Pakket van Madame Tirette

Het naaipakket bevat een gedrukt patroon in 3 maten (volwassenen, grote kinderen en kleine kinderen) en de verbruiksmaterialen om 3 maskers te maken: stof, wattine (volumevlies H630), lint, alu-draad en kabelbindertjes. Je kan het pakket bestellen via de webshop van Madame Tirette. Een pakket kost 15 euro.

Let op! Dit pakket is bedoeld voor mensen die graag met hun handen bezig zijn en al eerder hebben genaaid. De moeilijkheidsgraad is niveau 1. Voorzie ongeveer een uur de tijd om je eerste mondmasker te maken. Volgende versies gaat natuurlijk sneller. Volg de eerste keer zeker aandachtig de werkbeschrijving.

De stoffen in het pakket kunnen verschillen van de stof op deze foto

De stofjes

Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar. Sommige pakketten zijn effen en neutraal van kleur, andere pakketten bevatten een assortiment van verschillende speelse motiefjes.

Het naaipakket “stippels” bevat 1 soort stof (double gauze) die nog net iets dunner is en daardoor nog beter ademt. Het pakket “olifantje” wordt nog aangevuld met het pakket “walvisje” Er zijn ook volledig effen donkergrijze pakketten beschikbaar, en een met bloemetjes.

Gereedschap

Naast het zelfmaakpakket van Madame Tirette heb je het volgende gereedschap nodig: naald en draad, speldjes, strijkijzer, nijptang, fijn stiftje, een goeie schaar en een lintmeter of lange lat. Een naaimachine is handig maar het kan ook met de hand. Wat je hiervan thuis niet hebt liggen kan je extra bijbestellen via de webshop.

Het patroon

Het patroon dat bij het pakket zit is uitgetekend in 3 maten: voor kleine kinderen, voor grotere kinderen en voor volwassenen.

De voorbereiding

Was de stof (niet het volumevlies) op 60 graden in de wasmachine om ze te desinfecteren maar ook om te voorkomen dat de stof later gaat krimpen. Je steekt de stof best in een zakje om delicaat ondergoed te wassen, want de stof zal rafelen (vooral de donkergrijze hydrofiel) en die rafels zijn niet goed voor je wasmachine.

Tip: Is het voor jou niet erg praktisch voor je om de stofjes voor te wassen, dan kan je de maskers ook wassen als ze al klaar zijn. Je moet er dan wel vanuit gaan dat het masker ongeveer 1 cm kleiner zal worden. Voor mijzelf geeft dat geen probleem maar voor mijn vriend (met groot hoofd en een baard) wordt ze dan te klein. Wil je de originele grootte behouden, teken het patroon langs alle kanten 0,5 cm groter over.

Als het droog is strijk je de stof plat zodat je netjes kan werken.

Knip de stof in drie gelijke delen. Elk deel is ongeveer de grootte van een A4.


Heb je gekozen voor het pakket “stippels” , trek dan de twee laagjes stof uit elkaar. Je krijgt duidelijk een laagje voor de buitenkant (goed bedrukt) en een laagje voor de voering (minder goed bedrukt). Aan de verkeerde kanten van de stof hangen nu allemaal kleine draadjes van het uiteen trekken. Dat ziet er misschien gek uit, maar dat is normaal. Je kan die draadjes gewoon laten hangen. Die verkeerde kanten komen straks binnenin dus daar ga je geen last van hebben. klik hier voor een filmpje.

Koos je voor het pakket “olifant” dan hoef je de stoflagen niet uit elkaar te trekken. Combineer alvast 2 stofjes en kies een buiten- en binnenkant.

Knip de linten in gelijke stukken van 50 cm. Je hebt 2 linten nodig per masker.

Knip met je tang het aludraad in gelijke stukjes van 10 cm. Krul de uiteinden op rond de punt van je tang zodat het uiteindelijke draadje ongeveer 6 cm lang is. Klik hier voor een filmpje.

1. Tekenen

Leg de strook volumevlies met zachte kant naar boven op tafel. Leg het patroon eronder. Doordat de wattine een beetje doorschijnend is kan je het patroon op de wattine kalkeren.

Let op! Leg je patroon zoveel als je kan aan de zijkant, want het past maar net 3 keer op het stuk wattine. Teken met een fijn zwart stiftje de vorm op een stuk wattine zoals op de foto. Vergeet niet het midden bovenaan aan te duiden en de plaats voor de lintjes.

2. Persen

Leg de wattine met de ruwe kant (plakkant) naar boven op je strijkplank. Leg je buitenste stof er bovenop, met de verkeerde kant (de kant met de draadjes) naar beneden tegen de wattine. Knip de wattine wat bij als ze uitsteekt langs de randen. Ze mag echt niet aan je strijkijzer kleven! Pers ongeveer 15 seconden met je strijkijzer tot de wattine goed aan de stof plakt. Stoom gebruiken mag, dan plakt het nog sneller.

Let op! Als je een stofje hebt met olifantjes of hartjes mogen ze straks niet ondersteboven staan!

3. Uitknippen

Knip het losse rechthoekig stukje voor de neusbrug uit op de lijn.

Leg het stukje voeringstof onder de gewatteerde stof (goede kanten tegen elkaar). Speld de lagen vast dat het niet kan verschuiven en knip de twee lagen samen uit op de lijn. (Knip er geen naad rond!) Voeringstof en buitenstof hebben nu exact dezelfde vorm. Haal de twee lagen (voering en buitenstof) weer uit elkaar.

4. Rechthoekje naaien

Speld het rechthoekje op de juiste plaats vast zoals op de foto en naai de zijkanten en de onderkant van het rechthoekje op ongeveer 0,5 cm van de rand. Laat de bovenkant open.

Klik hier voor een filmpje met een handig trucje om een knoopje in je draad te leggen.

Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dit stukje met de hand naait met een stiksteek.

Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je je draad vast zet als je klaar bent.

5. Middennaden naaien

Speld van de buitenstof de randen met de goede kanten tegen elkaar om de middennaad te naaien. Doe hetzelfde voor de voeringstof.

Let op als je de double gauze met stippels gebruikt en de voering gaat naaien! De goede kanten moeten tegen elkaar. De goede kant, dat is de kant waar geen losse draadjes uithangen. Die is iets lichter van kleur dan de verkeerde kant.

Naai op 1 cm van de rand de middennaad in de richting van de pijl en laat het stiksel schuin aflopen naar de rand op het einde. Als je naald en draad gebruikt doe je dit met dezelfde stiksteek.

Knip de naadwaarde korter af bij de ronding van de kin. Dit helpt om de volgende stap beter te kunnen uitvoeren.

Leg de naadwaarde naar 1 kant en naai of stik de naad plat op de goede kant op ongeveer 0,5 cm naast de naad. Doe dit zowel voor de binnenkant als voor de voering.

Let op! Je stiksel mag echt niet minder dan 0,5 cm naast de naad lopen, want je maakt nu het tunneltje voor het kabelbindertje. Als het te smal is past je kabelbindertje hier straks niet meer in.

Klik hier voor een filmpje van hoe je dit met de hand doet met een rijgsteek.

Nu kan je een baleintje (kabelbindertje) in je naad te verwerken. Dit zorgt ervoor dat het masker nog mooier in vorm blijft. Zo ontstaat er geen plooi ter hoogte van de mond als je het lang draagt. Het baleintje insteken is wat prutsen de eerste keer. Lukt het je niet, geen paniek. Je masker is perfect en veilig zonder. Probeer het nog eens bij je volgende exemplaar. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je de naad platstikt en het kabelbindertje erin verwerkt.

zonder kabelbindertje in de naad valt het masker na een tijdje in ter hoogte van de mond.

6. Lintjes

Speld de uiteinden van de lintjes vast zoals op de foto, op de goede kant, achteraan is op de wattine aangegeven waar die moeten komen.

7. Dubbelen

Steek de cupjes in elkaar zodat ze met de goede kanten tegen elkaar liggen. Speld vast. Stik of naai met een stiksteek op 1 cm van de rand de omtrek, maar laat het open bovenaan, ter hoogte van het rechthoekje.


Let op! Je moet bij deze stap heel erg goed uitkijken dat je niet per ongeluk de lintjes ergens tussen naait waar het niet de bedoeling is. Het helpt om de uiteindes van de lintjes even door het gaatje te halen, zo zitten ze minder in de weg.

Stik of naai met een stiksteek op 1 cm naadwaarde rondom en begin bij het einde van het rechthoekje. Stik rondom met het wattinelaagje aan de bovenkant, tot waar het rechthoekje weer begint. Vergeet niet te hechten in het begin en op het einde.

8. Neusbrug met aludraadje

Steek het stukje alu-draad in het voorziene zakje, tussen de twee gewattineerde lagen. Zodanig dat de opgekrulde deeltjes naar de rand van het masker wijzen. Klik hier voor een filmpje.

(Als je een kindermaatje maakt wordt het straks erg moeilijk om het masker te keren door het kleine gaatje als het alu-draadje er al in zit. Je kan er dan beter voor kiezen om het masker eerst te keren vooraleer je het aludraadje erin steekt, het is dan iets lastiger om het zakje dicht te naaien als het masker al gekeerd is. )

Naai, zonder de voeringstof mee te naaien, het zakje dicht op 1 cm van de rand.

Doe je dit met de hand, gebruik dan de rijgsteek.

Doe je dit met de naaimachine, gebruik dan je ritsvoetje om dicht tegen het aludraadje te kunnen stikken.

Klik hier om op een filmpje te zien hoe je met het ritsvoetje het zakje dichtstikt en hoe je het masker keert.

10. Keergat dichtnaaien

Knip de helft van de naadwaarde rondom weg. Dit helpt tegen het omkrullen van de randen straks.

Ook als je met een naaimachine werkt, is het aan te raden om de volgende stap met de hand uit te voeren voor een mooier resultaat.

Keer het masker door het gat.
Duw de naadwaarde naar binnen, steek vast met speldjes en naai het gat dicht met een blinde steek of een laddersteek.

Let op! Als je een kindermaatje maakt en er zit nog geen aludraadje in, steek dat er dan eerst in en naai het zakje dicht voor je het keergat dicht naait. Probeer dat niet in één stap (been there, done that)

Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je het masker keert en het gat dichtspeld.

Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je het keergat dichtnaait met de laddersteek = blinde steek.

11. Rand doorstikken/doornaaien

Als je met de hand werkt, naai dan de hele rand rondom op ongeveer 0,5 cm van de rand met een rijgsteek.

Gebruik je een naaimachine, stik dan de rand door op 0,5 mm van de rand. Begin en eindig bij het (dichtgenaaide) keergat. Het is aan te raden om het stukje boven het aludraadje met de hand te naaien zodat je goed dicht tegen het draadje aan kan naaien zonder naalden te breken.

Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je de rand kan doornaaien.

12. Lintjes afwerken

Maak een knoopje op enkele cm van het einde van de lintjes en knip de overschot eraf.

13. Correct gebruik en onderhoud

Zet het masker met het aludraadje bovenaan op je neus. Vorm het draadje naar de vorm van jou neusbrug. De lintjes moeten boven de oren, schuin naar boven en strak worden vastgeknoopt achterop je hoofd. Trek daarna het masker nog eens strak naar beneden over je kin.

Het is aangeraden het masker te wassen op 60 graden in de wasmachine. Steek het best in een beschermend zakje waar je ook delicaat ondergoed in wast, zodat de lintjes niet verstrengelen in je andere kleren.

14. Tips en Trics

Zitten je mondmasker en je bril elkaar in de weg? Naai dan twee ringetjes rond de lintjes. Daar kan je de steeltjes van je bril ook doorsteken. Zo blijft alles veel beter zitten!

Hou het veilig, blijf gezond en stuur me zeker een foto van het eindresultaat! Ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Madame Tirette