Feestkleding

Originele feest- en gelegenheidskleding, ontworpen en gemaakt op maat van jouw persoonlijkheid

lentefeest-jurk voor Juliet, geïnspireerd op bestaande modellen op het pinterest moodboard van Juliet

Wat leuk dat je op deze pagina bent beland! Ben je op zoek naar een unieke outfit voor een speciale gelegenheid?Misschien kan ik je daarbij helpen. Op deze pagina vind je meer uitleg over wat ik doe en wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

Ik definiëer mijn beroep het liefst als coupeuse, couturière of costumière. Een coupeuse tekent patronen, knipt stoffen en naait ze in elkaar tot kledingstukken, op maat.
Ik ben opgeleid als toneelkostuumontwerper en niet als mode-ontwerper. Ik werk geen collecties uit in standaard maten die de grote massa moeten aanspreken. Als costumière maak ik kleding die past bij een persoonlijkheid.
Mijn klant is mijn opdrachtgever, mijn regisseur. Ik probeer jouw idee te begrijpen, te definiëren en om te zetten naar een af product. Mijn eigen stijl is hierbij van ondergeschikt belang. Ik denk mee over de haalbaarheid van je project. Ik neem de leiding in de zoektocht naar de juiste stoffen en help je bij het maken van iedere keuze doorheen het proces.

Concertjurk voor jonge violiste Saar Van Bergen, bamboe tricot, polyester organza en voile

Vier goede redenen om aan te kloppen bij Madame Tirette

  1. JE WEET WAT JE WIL
    Heb je een idee in je hoofd dat je niet meer kan loslaten? Madame Tirette maakt jouw outfit zoals jij het wil.
    Maar LET OP! Madame Tirette maakt geen exacte kopieën. Een beeld van een bestaand kledingstuk kan dus perfect dienen als uitgangspunt, maar zal worden gerestyled naar jouw lichaamsvorm en naar de beschikbare materialen. Jouw Madame Tirette- outfit is en blijft uniek en zal niet worden gekopieerd, tenzij je hier specifiek toelating voor geeft.

Jumpsuit voor Sanne, te gast op het trouwfeest van haar zus. Ontwerp gebaseerd op foto’s van bestaande kledingstukken.

2. JE WEET NIET WAT JE WIL
Je wil je er voor een bepaalde gelegenheid uit zien als de beste versie van jezelf. Maar hoe pak je dat aan?
In dit geval baseert Madame Tirette zich op jouw lievelingskleding. Breng op je eerste afspraak enkele kledingstukken mee die je graag draagt en die kunnen dienen als uitgangspunt. Zo wordt meteen duidelijk wat voor stoffen, welke kleuren en welke snit jij graag draagt. Een nieuw ontwerp baseren op een favoriet kledingstuk is één van mijn favoriete werkwijzen. Hierdoor voel je je straks helemaal jezelf, in je nieuwe outfit!

Jumpsuit in satijn viscose voor Scarlet, gebaseerd op een broek en bloes die ze graag draagt.

3. JE HEBT EEN UNIEK BODYTYPE
Vind je moeilijk confectiekleding omdat je lichaam nu eenmaal niet is opgebouwd volgens een standaard matentabel? Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Maatwerk betekent dat de kleding wordt aangepast aan de vorm van jouw lichaam. Ik zorg ervoor dat het kledingstuk je als gegoten zit, welke maat je ook hebt. Hiernaast is het bij jou nog belangrijker dan bij anderen dat jouw goede kanten in de verf gezet worden. Jouw basisidee wordt gerestyled zodat het ontwerp jou van je mooiste kant laat zien.

Outfit voor het huwelijkfeest van Liliane, gebaseerd op een bestaand model naar foto.

4. JE WIL GRAAG MEE CREËREN
Ben je creatief en heb interesse in mode en kleding? Heb je een hele hoop ideeën en wil je graag je eigen ziel in je outfit steken? Heb je interesse in het proces en lijkt het je leuk om inspraak te hebben? Hoe tof is het om straks te kunnen zeggen dat dit jouw eigen ontwerp is?

Jumpsuit in satijn viscose, ter gelegenheid van Evi’s theatershow “Upperdaire Litteraire”.

5. JE HEBT EEN PRACHTIGE LAP STOF LIGGEN…

Misschien was het je plan om er zelf iets uit te naaien, maar durf je er niet goed aan te beginnen? Of misschien moest je gewoon nog op zoek naar een naaister die jouw ideeën begrijpt, of die jou juist op ideeën kan brengen… Ook in dit geval is het altijd nuttig om te kijken naar jouw lieveingskleding. Misschien zit daar wel iets tussen wat het basisidee kan vormen voor iets nieuws, in jouw prachtige stof? Maar ook een foto is soms voldoende om als inspiratie te dienen.

Naast een goede reden is er ook nog één belangrijke voorwaarde voor een succesvolle samenwerking:

We moeten elkaar begrijpen, dus het moet klikken.
Je moet het gevoel hebben dat je alles durft zeggen, je moet je twijfels durven aangeven en het is belangrijk dat ik goed begrijp wat je bedoelt en wat je wil. Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek wordt het meestal meteen duidelijk.

Wanneer een opdracht klaar is, vraag ik soms of ik een foto mag nemen van de klant in de nieuwe outfit. Zo kan ik mijn werk delen met de wereld, en laten zien aan mensen wat ik doe.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Wil je een kledingstuk of een outfit laten maken? Stuur me (bij voorkeur) een mailtje op info@madametirette.be of bel me op 0484/926654
Belangrijk voor mij is om te weten wanneer het kledingstuk af moet zijn, en natuurlijk wat je idee is. Als je kan zorgen voor beeldmateriaal, graag! Dat maakt de opdracht meteen een stuk duidelijker.
Ik maak graag een inschatting van de prijs vooraleer we een eerste afspraak inplannen.
Die eerste afspraak is vrijblijvend, duurt maximaal een uur, en valt idealiter 4 maanden tot 6 weken voor de gelegenheid.
Op die eerste afspraak wordt het basisidee vastgelegd en mogelijke stoffen besproken. Kledingstukken die als basis zouden kunnen dienen worden gepast en je maten worden opgenomen.

Ben je hierna enthousiast en vastbesloten? Dan betaal je een voorschot (scroll down voor de tarieven) en wordt er meestal een toile gemaakt.
Een toile is een onafgewerkt proefmodel in een goedkopere proefstof zoals balekatoen. Zo krijg je zelf een idee van wat je kan verwachten vooraleer er definitief in de stof geknipt wordt.
Hiernaast wordt de toile gebruikt om het patroon perfect op jouw lichaam te mouleren.
Wanneer je tevreden bent met het proefmodel betaal je het gedeelte om het uiteindelijke kledingstuk te maken (scroll down voor de tarieven) en plannen we een volgende pasbeurt in. Soms is het niet nodig om een toile te maken, of om slechts een deel in toile te maken.

Bij het passen van dit proefmodel knipten we bij de linker schouder wat stof weg, wat de schouders van Patsy mooier tot hun recht laat komen, en het silhouet eleganter maakt. We besloten ook een tulle onderrok te gebruiken om het rokdeel meer volume te geven. (scroll down voor het resultaat)

Op de tweede pasbeurt pas je het kledingstuk in de definitieve stof. Het is dan bijna klaar, alleen de sluiting zit er nog niet in en de zomen zijn dan nog niet afgewerkt. Het kan dus nog net iets strakker of losser gemaakt worden, en nog iets langer of korter.

Cocktailjurk voor Nathalie, te gast als getuige op een huwelijksfeest.Satijnviscose.

Op de laatste afspraak word het kledingstuk een laatste keer gepast ter controle. Is het kledingstuk goedgekeurd? Dan mag het mee naar huis na het afrekenen van de materiaalkosten en het overlopen van de wasinstructies.
De gemiddelde wachttijd tussen het eerste contact (per mail) en het moment dat het kledingstuk klaar is bedraagt gemiddeld 6 weken.

Jurk in satijnviscose, gebaseerd op één van de favoriete jurkjes van Mieke. Chique genoeg voor een feest, en casual genoeg om achteraf nog vaak te kunnen dragen.

Wat kost het?

De prijs voor het ontwerpen en het maken van een kledingstuk bestaat uit drie delen, en wordt ook in drie keer afgerekend:

  1. Ontwerp van model en patroon, maken van het proefmodel en maximum 3 pasbeurten: 150 euro voor volwassenen, 100 euro voor kids
  2. Stikwerk aan een uurtarief van 40 euro per uur. Reken op 8 tot 15 uur stikwerk voor een eenvoudige jurk.
  3. Materialen: stoffen, garen, knopen, ritsen, fournituren, voeringstoffen, tussenvoering, balekatoen, bestelde stofstalen, … Deze totale kost is afhankelijk van de benodigdheden, en de kwaliteit (prijs) van de gekozen stof. De materiaalkosten van een eenvoudige jurk ligt gemiddeld tussen de 50 en 300 euro.

    Je kan dus stellen dat je een communiejurk voor kinderen tot 12 jaar op maat kan laten maken vanaf 390 euro en een feestjurk voor volwassenen vanaf 500 euro. Geef zeker je maximum budget door als je dat hebt, dan weten we welke kwaliteiten stoffen we je wel of niet kunnen voorstellen.


Feestjurk op maat voor Patsy haar 50ste verjaardagsfeest. Geïnspireerd op bestaande jurk van Jean Patou 1969

Wist je dat…

  • Niet alleen dames, maar ook heren en kinderen bij Madame Tirette terecht kunnen voor een uniek ontwerp op maat?
  • Je bij Madame Tirette achteraf je feest-outfit achteraf kan laten aanpassen zodat ze ook draagbaar is in het dagelijks leven?
  • Madame Tirette het bijna vanzelfsprekend vind om te kiezen voor stoffen gemaakt uit natuurlijke vezels. Natuurlijke stoffen zoals viscose, linnen, zijde, biologisch katoen en wol zijn vriendelijk voor je huid en voor de planeet en vallen stukken mooi dan de synthetische versies.
  • Madame Tirette niet werkt met standaard matentabellen en er dus geen enkele beperking is qua maat of lichaamsvorm.
  • Je niet alleen voor feestkleding, maar ook voor dagelijkse kleding terecht kan bij Madame TIrette?