Bruidskleding

De jurk van je leven op maat van jouw persoonlijkheid.

Bruidsrok made by Leen & Madame Tirette

Wat leuk dat je op deze pagina bent beland! Misschien ga je binnenkort wel trouwen?
Alvast gefeliciteerd! Op deze pagina vind je meer uitleg over mijn werk als als ontwerpster en naaister van bruidskleding en wat ik voor jou kan betekenen.

Ik werd niet opgeleid als mode-ontwerper maar wel als toneelkostuumontwerper. Dat is ook hoe ik tewerk ga als ik bruidskleding maak.
Als costumière maak ik kleding die past bij een karakter, een persoonlijkheid. Daarom zit je bij mij aan het goede adres als je op zoek bent naar iets eigen, iets uniek, iets anders.
Jij komt met een basisidee dat de richting aangeeft. Dat kan een afbeelding zijn van één of meerdere bestaande kledingstukken. Ik ga hiermee aan de slag en maak een eigen unieke versie die past bij jouw lichaam en bij je karakter. Mijn eigen stijl is hierbij van ondergeschikt belang. Ik neem de leiding in de zoektocht naar het juiste model voor jou, de juiste stoffen, en ik betrek je bij het maken van belangrijkste keuzes in dit proces.

Uniek ontwerp op maat voor Lai Ting, in plissé

Iets voor jou? Of toch niet helemaal?

Voor sommige mensen is het makkelijker om iets te kopen in de winkel dat er al is.
Je weet dan precies wat je krijgt en je hoeft er verder niet meer over na te denken.
Het laten ontwerpen en maken van een outfit op maat doe je niet omdat het “gemakkelijk” is.
Het vraagt tijd, engagement en betrokkenheid. Je moet het leuk vinden om ermee bezig te zijn, en je moet vertrouwen kunnen hebben in degene die het maakt.
Het doel is om jou te laten stralen in een mooie unieke outfit, die je zelf hebt helpen creëren. Dat maakt het extra speciaal.

4 goede redenen om aan te kloppen bij Madame Tirette

 1. Je weet wat je wil.
  Heb je een idee in je hoofd dat je niet meer kan loslaten? Madame Tirette maakt jouw outfit zoals jij het wil.
  Maar LET OP! Madame Tirette maakt geen exacte kopieën. Een beeld van een bestaande outfit kan dus perfect dienen als uitgangspunt, maar zal worden gerestyled naar jouw lichaamsvorm en naar de beschikbare materialen. Jouw bruids-outfit is uniek en persoonlijk.
Liliane wilde zich voor haar outfit baseren op een foto van een bestaand model.

2. Je weet HELEMAAL NIET wat je wil.
Je draagt nooit jurken, laat staan bruidsjurken. Op je trouwdag wil je er uit zien als de beste versie van jezelf. Maar hoe pak je dat aan?
In dit geval baseert Madame Tirette zich op jouw lievelingskleding. Breng op je eerste afspraak enkele kledingstukken mee die je graag draagt. Zo wordt snel duidelijk wat voor stoffen, welke kleuren en welke snit jij graag draagt. Een nieuw ontwerp baseren op een favoriet kledingstuk is één van mijn favoriete werkwijzen. Hierdoor voel je je straks de beste versie van jezelf!

Trijn koos een wijde broek in plaats van een jurk. Voor het bovenstuk baseerden we ons op een van haar liefste kledingstukken; een simpele T-shirt, maar dan wel in een mooie franse guipure!

3. Je hebt een uniek bodytype.
Vind je moeilijk confectiekleding omdat je lichaam nu eenmaal niet is opgebouwd volgens een standaard matentabel? Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Maatwerk betekent dat de kleding wordt aangepast aan de vorm van jouw lichaam. Ik zorg ervoor dat het kledingstuk je als gegoten zit, welke maat je ook hebt. Hiernaast is het bij jouw bodytype van het grootste belang jouw goede kanten in de verf zetten. Jouw basisidee zal dus aangepast worden zodat het jou van je mooiste kant laat zien.

Shila wilde voor haar burgelijke trouw een eenvoudige jaren ’50-jurk. De cirkelrok was een copy-paste van een bestaand model. De uiteindelijke vorm van het bovendeel ontstond pas tijdens de eerste pasbeurt, door te experimenteren met het proefmodel. Onder de jurk draagt Shila een op maat gemaakte bustier (ook uitgewerkt door Madame Tirette) wat Shila’s figuur nog mooier doet uitkomen.

4. Je wil graag mee creëren.
Ben je creatief en heb interesse in mode en kleding? Heb je een hele hoop ideeën en wil je graag je eigen ziel in je trouwjurk steken? Heb je interesse in het proces en lijkt het je leuk om inspraak te hebben? Naaide je eigenlijk liefst je trouwjurk zelf, maar ontbreekt het je aan skills of tijd? Hoe tof is het om straks te kunnen zeggen dat je deze jurk mee mocht ontwerpen?

Lize droomde van een gele jurk om in te trouwen. Waarom ook niet? Bij het ontwerpen van deze jurk hielpen ook Lize’s beste vriendinnen mee.

Naast minstens één goede reden is er ook nog een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle samenwerking.
-wederzijds vertrouwen
Daarom is een eerste kennismakingsgesprek geheel vrijblijvend. Zo kan je zelf even aanvoelen of het klikt, en of dat vertrouwen er is. Je moet het gevoel hebben dat je alles kan zeggen en we moeten kunnen aftoetsen of je verwachtingen overeenkomen met wat ik kan bieden.

Mathilde en Trijn vergelijken mogelijke stoffen tijdens een eerste pasbeurt.

Leen was één van de eerste bruiden haar eigen lievelingskleding in haar bruidsoutfit integreerde. De wijde rok in natuurlijke vezels, combineerde ze met een eenvoudig “marcelleke”. Dat draagt ze het liefst.

Hoe verloopt het proces?


Ga je binnenkort trouwen en spreekt de werkwijze van Madame Tirette je aan? Stuur dan een mailtje naar info@madametirette.be of bel naar 0484/926654
Belangrijk voor mij is wanneer je precies gaat trouwen en wat je idee is (als je dat al hebt).
Als je idee haalbaar lijkt kan een eerste afspraak ingepland worden. Die afspraak is vrijblijvend, duurt maximaal een uur, en valt idealiter 6 tot 8 maanden voor de trouwdatum.
Op die eerste afspraak wordt het basisidee vastgelegd . Kledingstukken of foto’s die als basis zouden kunnen dienen worden gepast en je maten worden alvast opgenomen.

Ben je hierna enthousiast en vastbesloten? Dan betaal je een voorschot (scroll down voor de tarieven) en wordt een toile gemaakt.
Die toile is een onafgewerkt proefmodel gemaakt in een goedkopere proefstof zoals balekatoen. Zo krijg je zelf ook een idee van wat je kan verwachten.
Op het passen van het proefmodel kunnen er nog best wel wat wijzigingen worden gedaan: een andere vorm halsuitsnijding, bredere mouwen, wat losser of juist wat strakker…
Naast het bepalen van het model wordt het kledingstuk perfect op jouw lichaam gemouleerd. Daarom is het belangrijk dat je bij deze eerste passessie het ondergoed draagt dat je ook op je trouwdag zal dragen.
Wanneer je tevreden bent met het proefmodel en besloten hebt welke stof het wordt betaal je het gedeelte om de uiteindelijke jurk te maken (scroll down voor de tarieven) en plannen we een volgende pasbeurt in.

Je hebt gemiddeld 3 tot 5 pasbeurten nodig

Op de volgende pasbeurt wordt het kledingstuk in de uiteindelijke stof gepast. De sluiting en zomen zijn dan nog niet afgewerkt. Er wordt gecontroleerd of het kledingstuk ook in deze stof valt zoals bedoeld, of er nog dingen moeten aangepast worden. Op deze pasbeurt is het belangrijk dat je de schoenen draagt die je zal dragen op je trouwdag, zodat de perfecte lengte kan worden bepaald.

Op de laatste pasbeurt wordt gecontroleerd of alles perfect is. Na het afrekenen van de materiaalkost krijg je de jurk mee in een kledinghoes, en krijg je ook de wasinstructies.

Wat kost het?

De prijs voor het ontwerpen en het maken van een bruidsjurk bestaat uit drie delen, en wordt ook in drie keer afgerekend:

 1. Ontwerp van model en patroon, maken van het proefmodel en maximum 3 pasbeurten: 250 euro
 2. Stikwerk : Voor een jurk uit 2 delen (bovendeel + rokdeel is dit 800 euro)
 3. Materialen: stoffen, garen, knopen, ritsen, fournituren, voeringstoffen, tussenvoering, balenkatoen, bestelde stofstalen, … Deze totale kost is afhankelijk van de benodigdheden, en de kwaliteit (prijs) van de gekozen stof. De materiaalkosten van een eenvoudige jurk ligt gemiddeld tussen 100 en 500 euro.

  Je kan dus stellen dat je een bruidsjurk/outfit uit twee delen kan laten maken vanaf 1150 euro. Als je een maximumbudget hebt begroot is het nuttig dit te vermelden in je communicatie. Zo weten we welke materialen we wel en niet kunnen voorstellen.
Itsen vond haar inspiratie bij een bestaande foto. Ze wilde een doorknoopjurk met diepe décolleté tot aan de tailleband. Ze koos voor een glanzende satijn-viscose. Deze stof zit standaard in het assortiment van Madame Tirette.
Door de zakken in het rokdeel kan je de rok extra wijd laten vallen. Leuk voor wat extra drama, en ook gewoon handig!

Mantelpakje voor de burgerlijke trouw van Eva. Geïnspireerd op het wollen mantelpakje waar haar oma in trouwde.

Wist je dat…

 • Jouw bruidsjurk een uniek ontwerp is waar je nooit een exacte kopie van zal zien?
 • Niet alleen de bruid zelf, maar ook de bruidegom, de moeder van de bruid en de bruidsmeisjes bij Madame Tirette terecht kunnen voor een uniek ontwerp op maat?
 • Madame Tirette een sterke voorkeur te heeft voor stoffen gemaakt uit natuurlijke vezels. Natuurlijke stoffen zoals viscose, linnen, zijde, biologisch katoen en wol zijn vriendelijk voor je huid en voor de planeet en vallen stukken mooi dan de synthetische versies.
 • Madame Tirette niet werkt met standaard matentabellen en er dus geen enkele beperking is qua maat of lichaamsvorm.

Meer maatwerk van Madame Tirette kan je zien in dit facebookalbum, of op instagram