Toneelkostuums a la “Madame Tirette”

Mascottepak voor huis van het kind Sint-Katelijnewaver, naar het ontwerp van hun bestaande mascotte Skwibus.

Wat leuk dat je op deze pagina bent beland! Grote kans dat je, net als ik, werkzaam bent in de creatieve sector. Ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen met het uitwerken van één toneelkostuum op maat? Op deze pagina vind je meer uitleg over wat ik doe en wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

In 2008 studeerde ik af als Meester in het Toneelkostuumontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.  Kort daarop startte ik mijn eigen atelier waar ik bruidskleding, feestkleding en toneelkostuums maak naar het idee van de klant. 

Ik heb mij altijd meer een “maker” gevoeld dan een ontwerper. Hoe duidelijker ik weet wat de klant voor ogen heeft, hoe zekerder ik mij voel om aan de slag te gaan. Het creatieve gedeelte zit voor mij in het kiezen en combineren van de juiste kleuren en materialen, en de juiste keuze in afwerkingstechnieken.
“Maken” is wat ik doe als beroep, als passie en als ontspanning. “Maken” is mijn leven.

Achter mijn naaimachine voel ik mij als een vis in het water, maar dankzij een stage die ik liep bij Theater FroeFroe, leerde ik een heleboel over het werken met polyetherschuim en latex. Dankzij die kennis ben ik ook bedreven in het maken van 3D kostuums zoals mascottepakken.

Struisvogelpakken, in samenwerking met Lynn Bruggeman van vuilevingers.be

Ik heb een voorliefde voor natuurlijke vezels en vind het belangrijk dat wat ik maak authenticiteit uitstraalt en er tijdloos uitziet. Je zal in mijn werk niet vaak synthetische stoffen tegenkomen, tenzij er een praktische reden voor is.
Het maken van kleding en kostuums op maat is een ambacht. Er is tijd en geduld voor nodig om ze te maken. Het is belangrijk dat de opdrachtgever zich hiervan bewust is. Handgemaakte toneelkostuums moeten vaak met de nodige zorg behandeld worden. Kostuums die intensief worden gebruikt moeten soms eens terugkomen voor een beetje bijwerking en onderhoud. Dat hoort erbij.

Kostuums voor straattheateract”Mirabelle” In samenwerking met Lynn Bruggeman en Dries Dewin van vzw Lilith

Hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je graag een kostuum laten uitwerken ? Stuur me dan om te beginnen een mailtje op info@madametirette.be. Beschrijf je idee, liefst aangevuld met afbeeldingen. Vermeld ook wanneer je het kostuum nodig hebt en, indien dat aan de orde is, of er een bepaald budget is waar rekening mee moet worden gehouden. Zo kan ik alvast bekijken of je plan haalbaar is en maak ik meteen een inschatting van de prijs.

Mascottepak voor JC De Klinker in Aarschot, naar ontwerp van hun bestaande mascotte Artuur op de vliegende doos.

Hoe het proces verloopt variëert per opdracht. Wanneer het gaat om maatwerk (een kostuum dat perfect moet passen voor een bepaalde acteur), zullen er enkele passessies worden georganiseerd. Wanneer het gaat om een kostuum dat door verschillende acteurs zal gebruikt worden, gaat het niet om “maatwerk” en kan er prima op afstand worden gewerkt. Wij nemen regelmatig contact doorheen het maakproces, zo blijf je als opdrachtgever op de hoogte van hoe het proces verloopt, en krijg je inspraak wanneer er beslissingen moeten genomen worden.

Hoe wordt de prijs berekend?

Hoe concreter ik weet wat er precies gemaakt moet worden, hoe makkelijker voor mij om de prijs in te schatten. Wanneer er een gelimiteerd budget is, zal ik hier zeker rekening mee houden bij het opmaken van de offerte. De keuze van materialen, maar ook de details waarmee een kostuum wordt afgewerkt hebben een invloed op de prijs. Wanneer de opdrachtgever geen budget opgeeft dan ga ik er van uit dat deze kiest voor de mooiste afwerking en de mooiste materialen.

Elvis-jumpsuits op maat voor de voorstelling “Oefo” van theater FroeFroe

De prijs voor het maken van een toneelkostuum-outfit bestaat uit drie delen:

1.   – Voorbereidend werk: ontwerp, uitwerken model, tekenen van patroon, uitzoeken stoffen en materialen, uitzoeken technieken, indien vereist maken van proefmodel, …
vanaf 150 euro (inclusief max 3 pasmomenten)

2.     –  Het maakwerk (meestal knip- en stikwerk) voor het uiteindelijke kostuum. De maaktijd is afhankelijk van de opdracht.
Het huidige uurtarief voor stikwerk voor toneelkostuums bedraagt 35 euro/uur.

3.      – De materialen die hierin verwerkt zitten: stoffen, voeringstoffen, vliezen, ritsen, knopen, linten, garen, eventuele aankoop van stofstalen, alsook de materialen die in het proefmodel verwerkt zitten.

Eén van de 4 boekenbeesten die ik maakte voor de boekenbeurs (boek.be)
Cosplay, uitwerking door assistente Kat van der Avoort onder begeleiding van Madame Tirette
Halloweenkostuums in samenwerking met Zita en Pauline.

Wil je graag meer van mijn kostuumwerk zien? Neem een kijkje in dit Facebook-album!