Tips voor als je een naaimachine wil aanschaffen

Op deze Bernina leerde ik naaien toen ik 12 was.

Ik krijg heel regelmatig de vraag -even tussendoor- wat voor naaimachine ik kan aanraden. Ik heb daar heel veel over te zeggen, maar dat lukt niet “even tussendoor”. Maar hier kan het wel: volledig en uitgebreid, voor als je even tijd hebt!

Heb je de microbe te pakken, en denk je erover een naaimachine aan te kopen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten.

Naaimachines verkopen namelijk als zoete broodjes, zeker sinds Corona! Helaas worden er in de huidige maatschappij  veel slechte machines (onder de noemer “beginnersmodellen”) gemaakt en verkocht .
Als je leert naaien gaat niet altijd alles zoals verwacht. Dat is heel normaal. Wat niet normaal is, is dat je niet weet of het aan jou ligt, of aan de machine. Dat is enorm frusterend en in alle gevallen te vermijden.

Iedere naaimachine gaat in eerste instantie doen wat jij wil: stikken. Pas als goed begint te lukken ga je een verschil merken met een goeie machine. En dat is het doel toch? Dat het goed begint te lukken?

7 gouden tips bij jouw aankoop

  1. Koop je machine bij een betrouwbare naaimachinehandelaar. Daar kan je de machine uittesten. Daar krijg je ook garantie (hoe meer hoe beter). Daar kan je de machine ook steeds binnenbrengen voor onderhoud en zelf gewoon even bellen bij technische problemen. Koop ze dus niet op bol.com, niet op tweedehands.be, niet in de Aldi en ook niet op een rommelmarkt.
  2.  Een naaimachine die speciaal voor beginners is bedoeld is relatief goedkoop, maar heeft een zwakke motor.  Een sterke motor is een belangrijke vereiste voor een goede machine.
    Je moet over een naad van een jeansbroek kunnen stikken. Hij MOET tassenband, klitteband en kunstleer aankunnen. In dubbele lagen!
  3.  Als het kan, koop een machine die je kan uittesten.  Voel of hij smooth stikt en luister naar het geluid. Een goeie machine klinkt aangenaam en zacht als hij stikt. Een machine die rammelt en ratelt is per definitie “brol”.
  4. Kies voor een mechanische machine. Veel naaimachines zijn tegenwoordig voor een deel gedigitaliseerd. Ze hebben een scherm waarop de instellingen af te lezen en aan te passen zijn. Hoe meer digitale functies, hoe meer er kapot kan gaan, en hoe moelijker en duurder het herstel.
  5. Keep it simple. Veel steken heb je niet nodig. Een rechte steek, een zigzagsteek en een relatief eenvoudig systeem om knoopsgaten te maken is genoeg.  Laat je niet misleiden door siersteken zoals lettertjes en bloemetjes. Als dat echt is wat je wil, dan is borduren misschien meer iets voor jou dan kleermaken en daar horen andere machines bij, die dat veel mooier kunnen.
  6. Handmatig hechten vind ik belangrijk. Ik wil zelf bepalen hoe lang en hoeveel steken mijn machine maakt bij iedere hechting. (voor de leken:  liever een hendel dan een knopje)
  7. You love it or you hate it: “de automatische draadinrijger”. Hiermee kan je gemakkelijk je draad door je naald steken.  Ik vind het een superuitvinding. Test deze ook een paar keer uit, want bij sommige machines werken die dingen helemaal niet zo vlot.
  8. Goedkoop is duurkoop. Bij een laptop of gsm moet je na een paar jaar een nieuwe kopen. Bij een naaimachine werkt dat niet zo. Een goede naaimachine aankopen doe je 1 keer in je leven. Koop geen wegwerprommel omdat de prijs lager is. Moeder aarde betaalt de prijs.

LET OP VOOR DEZE 4 MERKEN:

  1. SINGER:

Hoewel de merknaam “Singer” betrouwbaar lijkt, is op de dag van vandaag niks minder waar. Het is namelijk zo dat nieuwe Singer naaimachines qua kwaliteit niets meer te maken hebben met de goeie Singers van vroeger. De naam Singer stond oorspronkelijk bekend voor hun sterke motoren en sterke binnenwerk. Het echte merk Singer is zo’n 20 jaar geleden failliet gegaan, in het korte tijdperk waarin er voor naaien weinig interesse was.

De naam  werd overgenomen door een slimme Japanner, die zo goedkoop mogelijke machines maakt (zogenaamde beginners-modellen). Singers van nu hebben zwakke motoren, ze maken veel lawaai, stikken stroef en lopen regelmatig vast.  Deeltjes breken makkelijk af en ze zijn moeilijk te herstellen.

Een bedrijf dat slechte machines op de markt brengt, is een bedrijf dat enkel denkt aan de winst, en de wegwerpcultuur in stand houdt. Er is niks duurzaams aan zelf je kleren maken als je om de 3 jaar een nieuwe machine op de afvalberg gooit.

Een goedkope Singer van-den-aldi. JUST DONT.

2. BROTHER:
De winstmarges voor het merk Brother liggen opmerkelijk hoger dan bij andere merken. Dwz: de naaimachineverkoper krijgt een dik procent, telkens als hij een Brother verkoopt. Geen wonder dat er zo mee naar de oren gesmeten wordt.

Voor de Brothermachines geldt ongeveer hetzelfde als voor de Singermachines. Een goedkope Brothermachine is niet betrouwbaar. Wegwerpbrol. Niet doen.

Een “beginners” machientje van Brother.

 3. BERNETTE is van dezelfde groep als Bernina en wordt gepresenteerd als “het kleine zusje” van Bernina, maar heeft niks met Bernina te maken wat betreft de kwaliteit. Een Bernetje is een relatief goedkope machine met een mooi design, maar met een zwakke motor.

4. Over JANOME  verschillen de meningen. De motoren van Janomes zijn niet erg sterk. Veel Janomes zitten vol knopjes en zijn dus snel kapot. Verder is het bedrijf erg gericht op verkoop, en niet op onderhoud. De naverkoop ( van de importeur ) is een echte ramp. Als je een probleem hebt kan het maanden duren tot de onderdelen aankomen om je machine te repareren.  Twee keer nadenken dus.

TWEEDEHANDS? DRIE BETROUWBARE MERKEN: BERNINA, PFAFF EN HUSQVARNA

Oude naaimachines van betrouwbare merken zijn vaak nog beter dan nieuwe: de vormgeving is eleganter, de motor sterker, en alles is in metaal, want plastiek bestond toen nog niet!

Als je een plantrekker bent, open staat om zelf wat uit te zoeken (vb hoe je een knoopsgat moet maken op jouw machine), en niet te geld veel wil uitgeven raad ik je aan een tweedehands machine te zoeken van een betrouwbaar merk: BERNINA, PFAFF of HUSQVARNA .
Het voordeel van deze merken is dat de fabrieken nog bestaan, en je dus (meestal) onderdelen kan vinden om ze te laten repareren.

Ik leerde stikken op de machine van mijn mama, en kocht later ditzelfde model tweedehands bij Wim Van Gelder : een rode Bernina 807 met een rode koffer. Ik ben er nog steeds verliefd op.

LIEVER NIEUW? VIER BETROUWBARE MERKEN: BERNINA, PFAFF, JUKI en HUSQVARNA

  1. BERNINA is de ROLLSROYCE onder de naaimachines. Een goede ouderwetse Bernina (let op de sticker: made in Switserland) bestaat volledig uit metaal, is dus SUPERslijtvast, heeft een mooi design en een aangename klank. Serienummer 800 of andere nummers die beginnen met een 8 zijn overzichtelijke machines. Een nieuwe Bernina kost al gauw 1300 euro (je betaalt extra voor de naam) en heeft meestal een digitaal scherm en knopjes, meer kans op problemen dus. Liever een goede ouderwetse Bernina! Tweedehands ligt de prijs rond de 500 euro.
    Verder is de precisie waarmee een Bernina werkt supernauwkeurig (tot op 1/10de  van een mm!). Als je je wil toespitsen of fijn werk zoals lingerie, dan is investeren in een Bernina een goed idee.
Bernina’s zijn gewoon de beste. Maar wel behoorlijk prijzig…

2. PFAFF staat bekend om degelijke kwaliteit, sterke motoren en de fantastische uitvinding van het boventransport. Pfaffs zijn goede werkpaarden. Op elke PFAFF zit  een boventransportvoet. Die voet zorgt ervoor dat je bovenste en onderste laag stof gelijkmatig door de machine gaan. Dat is heel handig voor het stikken van lange naden en zomen, zoals bij gordijnen.  Ga je vooral gordijnen maken en met zwaardere stoffen werken? Investeer dan in een Pfaff.

Pfaffs zijn sterke werkpaarden met boventransport. Ideaal voor gordijnen en woningtextiel.

3. JUKI maakte vroeger de lockmachines voor Bernina , nu zijn ze volledig onder eigen naam gaan produceren . De machines van JUKI zijn van precies dezelfde kwaliteit als nieuwe Bernina’s. Supersmooth, sterk en verfijnd. De enige reden waarom Juki iets goedkoper is, is omdat ze minder geld steken in promo, mooi drukwerk, … Bernina en Juki worden soms vergeleken met de koeken Leo en Olé. (zelfde koek, andere verpakking, andere prijs).
Ik heb een overlockmachine van JUKI en ben daar SUPER tevreden van.

Mijn Juki MO 654 overlock: Bernina-kwaliteit voor minder geld.

4. In mijn atelier werk ik met HUSQVARNA’s (Viking Emerald 116). Ik heb ze momenteel al 10 jaar en ze worden dagelijks gebruikt! Ze hebben niet veel onderhoud nodig en geven weinig problemen. Ze zijn niet zo verfijnd als mijn goede ouderwetse Bernina, maar ze doen het prima en ik kan ze absoluut aanraden. Ik kocht 9 van deze machines nieuw aan toen ik begon met lesgeven omdat ik 9 dezelfde machines nodig had. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

ik, poserend met 1 van mijn Husqvarna Emerald 116, voor een artikel in Libelle

Ik ken mijn Husqvarna’s door en door en ken dus ook hun mankementjes. Die vind ik niet onoverkomelijk:

  • Door de vorm van het voetje (niet erg verfijnd) gaan fijnere stoffen bij het afhechten wat opfrommelen. Dit kan je achteraf weer wat plat drukken. Zoiets zie je niet bij een Bernina.
  • Het lampje moet van het merk Husqvarna zijn en je mag er geen standaard lampje in doen, anders begint een deel van de draadinsteker te smelten!
  • Het automatische knoopsgat heeft bij langere steeklengte in het achteruitnaaien. Dit kan je wel laten bijstellen bij je naaimachine-dealer.
  • je moet met goed garen stikken van Amann of Guterman, anders slijten de spanningsschrijven. (maar goed, dat is met alle naaimachines het geval)
    Hier vind je meer info over de Husqvarna Emerald 116
    Hier vind je meer info over de Husqvarana Emerald 118

EEN GOUDEN ADRES: VAN GELDER WIM

Zoek je een betrouwbare naaimachinedealer voor de aankoop en onderhoud van een tweedehands of nieuwe naaimachine? Neem even contact met Wim Van Gelder in Herentals. Alles wat ik jullie hier vertelde leerde ik van Wim. Bij Wim kocht ik mijn allereerste eigen naaimachine toen ik 17 was: Een tweedehands Bernina 807.
Wim onderhoudt jouw machine met evenveel plezier als hij die aan je verkocht. Je kan hem bellen op 014 / 21 34 16 of mailen op vangelderwim@telenet.be

Wim verkoopt en onderhoud naaimachines, maar ook zaagmachines en grasmachines. Dat hij groot Husqvarna FAN is zie je aan zijn pet!

Koop je een Husqvarna Emerald 116 of 118 bij Wim met de groeten van Madame Tirette?
Dan krijg je maar liefst 5 jaar garantie. Wim laat de machine gratis bij je thuis afleveren!

Naaien is mijn hobby, mijn werk en mijn leven. Wanneer ik niet voor andere mensen aan het naaien ben, dan deel ik mijn kennis het liefst met groot en klein.
Als je het leuk vind kan je kan mij volgen op facebook of instagram

Naaien is mijn hobby, mijn werk en mijn leven. Wanneer ik niet voor andere mensen aan het naaien ben, dan deel ik mijn kennis het liefst met groot en klein.
Als je het leuk vind kan je kan mijn avonturen en mijn maaksels volgen op facebook of instagram