Geplaatst op

Tips voor als je een naaimachine wil aanschaffen

Ik krijg heel regelmatig de vraag -even tussendoor- wat voor naaimachine ik kan aanraden. Ik heb daar heel veel over te zeggen, maar dat lukt niet “even tussendoor”. Maar hier kan het wel: volledig en uitgebreid, voor als je even tijd hebt!

Heb je de microbe te pakken, en denk je erover een naaimachine aan te kopen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten.

Naaimachines verkopen namelijk als zoete broodjes. Sinds Corona zitten naaimachinehandelaars zelfs met de handen in hun haar: alles uitverkocht!. Helaas worden er in de huidige maatschappij erg veel slechte machines (onder de noemer “voor beginners”) gemaakt . Een slechte naaimachine kan een oorzaak zijn voor het gefrustreerd opgeven van een bijzondere hobby. Laat je niet misleiden!

Elke naaimachine die je aankoopt gaat in eerste instantie doen wat jij wil: stikken. Pas als het stikken begint te lukken, en jij eens een tas in skai wil maken of een jeansbroek wil omzomen, een blinde rits inzetten of knoopsgaten wil maken ga je het verschil merken met een goeie machine. Bij “leren naaien” gaan er vaak genoeg dingen niet meteen  zoals je had gehoopt. De machine mag niet de reden zijn.

Ga je een machine kopen, hou dit in je achterhoofd:

 • Koop je machine bij een betrouwbare naaimachinehandelaar. Daar kan je de machine uittesten. Daar krijg je ook garantie (hoe meer hoe beter). Daar kan je de machine ook steeds binnenbrengen voor onderhoud of bij problemen. Niet online dus, maar ook niet op een rommelmarkt.
 • Een naaimachine die speciaal voor beginners is bedoeld is relatief goedkoop, maar heeft een zwakke motor en is NIET ok. Een sterke motor is de eerste belangrijke vereiste voor een goede machine.
  Je machine moet zonder moeite over een naad van een jeansbroek kunnen stikken, dikkere tassenband, skai en leer (dubbele lagen) aankunnen. Verder werkt het bij naaimachines niet zo dat na een aantal jaren nog eens zal moeten investeren in een nieuwe. Een goede naaimachine is een eenmalige aankoop, en die gebruik je voor de rest van je leven. Koop dus aub geen rommel omdat de prijs lager is. Het is een eenmalige investering, voor levenslang plezier 🙂
 • Koop geen machine die je niet kan uittesten. Neem je tijd en probeer als het kan verschillende naaimachines uit om het verschil te voelen. Een goedkoop beginnersmodel doet het ok op een katoenen proeflapje, maar probeer ook eens op skai en jeans en ook in  dunnere stofjes zoals voile of voeringstof. Kijk hoe je steek eruit ziet aan de onderkant van je lapje. Probeer een knoopsgat uit om te kijken hoe het eruit ziet en of je het op een gemakkelijke manier kan maken. Een automatische knoopsgatfunctie kan handig zijn maar werkt niet goed op hobbelige stukken zoals op het uiteinde van je tailleband. Kijk of de machine de mogelijkheid heeft om ook een handmatig (of halfautomatisch) knoopsgat te maken. Dat is handig, want dan kan je een beetje bijsturen als het in het midden van je knoopsgat foutloopt.
 • Luister naar het geluid. Een machine die veel lawaai maakt zal niet lang meegaan. Een goeie machine klinkt aangenaam en zacht als hij stikt. Ook fijn als de buren niet wakkerliggen van jouw nachtelijk gestik.
 • Kies voor een mechanische machine. Veel naaimachines zijn tegenwoordig voor een deel gedigitaliseerd. Ze hebben een scherm waarop de instellingen af te lezen en aan te passen zijn. Hoe meer digitale functies, hoe meer er kapot kan gaan, en hoe moelijker en duurder het herstel. Als je scherm het niet meer doet, of je machine staat te piepen met alle lichtjes aan en je reset-knop doet ook niks meer… dan weet zelfs jouw naaimachine-onderhoudsman niet meer hoe hij dit kan oplossen
 • Veel steken heb je niet nodig. Een rechte steek en zigzag is in principe voldoende, zolang je de lengte en de breedte maar kan aanpassen zoals je wil. Een eenvoudige manier voor knoopsgaten (die goed werkt) is ook fijn. Laat je niet misleiden door siersteken, lettertjes en bloemetjes. Dat je gebruik je misschien 3 keer in je leven. Als dat is wat je wil, dan is borduren misschien meer iets voor jou dan kleermaken.
 • Een automatische hechtfunctie vind ik persoonlijk een heel vervelend ding omdat je geen inspraak hebt op je hechting. (liever een hendel dan een knopje)

   

 • Wat een fijn ding is om op je machine te hebben is “de automatische draadinrijger”. Hiermee kan je gemakkelijk je draad door je naald steken. Test deze ook goed uit, want het werkt niet altijd zo goed!

NIET DOEN:

SINGER: Je zal merken in de naaimachine winkel dat je soms voor 90 euro al een Singer kan kopen. Waarschijnlijk denk je meteen gescoord te hebben.

Hoewel de merknaam “Singer” betrouwbaar lijkt, is op de dag van vandaag niks minder waar. Het is namelijk zo dat nieuwe Singer naaimachines qua kwaliteit niets meer te maken hebben met de goeie Singers van vroeger. De naam Singer stond oorspronkelijk bekend voor hun sterke motoren en sterke binnenwerk. Het echte merk Singer is zo’n 20 jaar geleden failliet gegaan, in de korte periode waarin er voor naaien weinig interesse was.

De naam Singer werd overgekocht door een Japanse fabrikant, die zo goedkoop mogelijke machines maakt (zogenaamde beginners-modellen). Singers van nu hebben zwakke motoren, ze maken veel lawaai, stikken stroef en lopen regelmatig vast.  Deeltjes breken makkelijk af en kunnen niet meer vervangen worden.

Duurdere modellen van Singer zullen minder problemen geven, maar een bedrijf dat slechte machines op de markt brengt, enkel omdat mensen graag goedkope dingen kopen, is een bedrijf dat enkel denkt aan de winst, en niets geeft om kwaliteit, en zo dus ook de weggooicultuur in stand houdt. Er is niks duurzaams aan zelf je kleren maken als je om de paar jaar een nieuwe machine moet kopen! (de aankoop van een naaimachine is iets wat je 1 keer in je leven doet, en niet om de paar jaar zoals bij computers en telefoons)/

BROTHER: Dat er zoveel groepsverkopen voor Brother ontstaan overal is geen toeval.
De winstmarges voor het merk Brother liggen opmerkelijk hoger dan bij andere merken. Dwz: de naaimachineverkoper krijgt een dik procent, telkens als hij een Brother verkoopt. Geen wonder dat er zo mee naar de oren gesmeten wordt.

Voor de Brothermachines geldt ongeveer hetzelfde als voor de Singermachines. Een goedkope Brothermachine is niet betrouwbaar. Een duurdere zal beter stikken. Brothers hebben knopjes om te hechten en gemaakt van breekbaar plastiek. Sorry, niet mijn ding.

Laat je niet misleiden: BERNETTE! heeft niks met Bernina te maken qua kwaliteit. Een Bernetje is een betaalbare goedkope machine, zogezegd voor beginners, met een zwakke motor. Ze zien er heel mooi uit, maar dat is het enige voordeel van zo’n Bernette. Bernette probeert je net als Singer te verleiden met een naam. (die lijkt iets met Bernina temaken te hebben). Het is een verkooptruc, de merken hebben niks met elkaar te maken.

Over JANOME verschillen de meningen. Mensen die de Janome alleen maar af en toe eens bovenhalen voor een eenvoudig klusje zijn vaak wel tevreden van hun machine , maar een jeansbroek inkorten met een Janome is al een probleem. De naverkoop ( van de importeur ) is een echte ramp. Dus als je een probleem hebt kan het maanden duren tot de onderdelen aankomen om je machine te repareren.  Ook niet echt aan te raden dus.

TWEEDEHANDS

Als je een plantrekker bent, open staat om zelf wat uit te zoeken, en niet te veel wil uitgeven raad ik je aan een tweedehands (even goed als nieuw, soms zelfs nog beter) machine te kopen van het merk BERNINA, PFAFF of HUSQVARNA. Het voordeel is dat de fabrieken nog bestaan, en je dus (meestal) onderdelen kan vinden om ze te laten repareren.

Koop deze machine liefst bij iemand die ook voor het onderhoud kan instaan.

Zo iemand die tweedehands machines verkoopt is bijvoorbeeld Jeroen Goris, Ridder van Parijsstraat 24, 2170 Merksem 0498/197282, prospero@antwerpen.be
Ook bij mijn eigen leverancier vangelderwim.be kan je terecht voor tweedehands. Mijn eerste machine, een prachtige tweedehandse Bernina 800 in knalrode koffer kocht ik bij hem. 

BERNINA is de ROLLSROYCE onder de naaimachines. Een goede ouderwetse Bernina (let op de sticker: made in Switserland) bestaat volledig uit metaal, is dus SUPERslijtvast, heeft een mooi design, een aangename klank, en de mogelijkheid tot een handmatig knoopsgat. Serienummer 800 of andere nummers die beginnen met een 8 zijn overzichtelijke machines met niet te veel afleidende functies, makkelijk te begrijpen, maar meer functies heb je eigenlijk niet nodig. Voor een tweedehands Bernina betaal je al snel 400 euro. Een nieuwe Bernina machine kost rond de 1000 euro maar heeft meestal een digitaal scherm en digitale knoppen, meer kans op problemen dus
Verder is de precisie waarmee een Bernina stikt veel nauwkeuriger (tot op 1/10de  van een mm). Het verschil met een Husqvarna (tot op 0,5 mm is merkbaar voor professionele naaisters).

PFAFF staat bekend om degelijke kwaliteit, sterke motoren en de fantastische uitvinding van het boventransport. Ik heb bij het stikken met Pfaff nooit problemen ondervonden. Ik heb het er zelf niet zo mee omdat ik die Pfaffs zo lelijk vind haha (heel hoekig en “platgedrukt”). Maar dat is een persoonlijke kwestie. Op elke PFAFF zit  een boventransportvoet. Die voet zorgt ervoor dat je bovenste en onderste laag stof gelijkmatig door de machine gaan. Dat is heel handig voor het stikken van lange naden en zomen, zoals bij gordijnen.  Dat bespaart je een hoop gespeld.

JUKI maakte vroeger de lockmachines voor Bernina , nu zijn ze volledig onder eigen naam gaan produceren . Zeer betrouwbaar en degelijk . Ik heb een overlockmachine van JUKI en ben daar SUPERcontent van. De steek is mooier dan mijn overlock van Husvarna, hij gaat makkelijker over dikke naden heen, en maakt aanzienlijk minder lawaai.

In mijn atelier werk ik met HUSQVARNA’s Viking Emerald 116. Ik heb ze momenteel bijna 10 jaar! Ze worden regelmatig onderhouden, en geven weinig problemen. Ze worden dagelijks gebruikt en ik ken de mankementen tot in detail:

 • De vorm van het persvoetje is niet zo verfijnd waardoor elastische of dunne stoffen soms in de machine kruipen als je erg op de rand begint. De stof komt dan soms vast te zitten onder het steekplaatje. Als je het weet kan je er wel rekening mee houden dat je niet helemaal aan de rand van de stof begint, en met het hechten wel weer goed achteruit gaat.
 • Verder zorgt deze vorm er ook voor dat dunnere stoffen bij het hechten gaan opfrommelen. Dit doet een Bernina veel minder.
 • Het lampje moet van het merk husqvarna zijn en je mag er geen standaard lampje in doen, anders begint een deel van de draadinsteker te smelten!
 • Het half-automatische knoopsgat ziet er niet altijd even mooi uit. De machines hebben soms een langere steeklengte in het achteruitnaaien. Dit kan je wel laten bijstellen.
 • gebruik wel alleen goed garen, draad van Amann mettler of van Guterman. Slechte draad maakt je machine kapot.

Deze machines kan je hier via mijn webshop kopen: naaimachine Husqvarna Viking Emerald 116 – Madame Tirette
Je koop ze dan via mij, maar eigenlijk koop je ze bij mijn eigen leverancier in Herentals. (Van Gelder Wim). Dat betekent dat hij de machine naar je opstuurt, en dat je voor onderhoud niet bij mij, maar wel bij hem terecht kan.

Hij verkoopt goeie machines, voornamelijk nieuwe machines, soms heeft hij ook iets tweedehands staan.  Vanuit Antwerpen ben je met de auto ter plekke in een halfuurtje. Je kan er ook langs gaan. Vermeld zeker erbij dat je van Madame Tirette gestuurd bent, dan krijg je een korting, of een extra lange garantie. Reken maar op een goede service.

veel succes!