Werkbeschrijving naaipakket “Tas”

Het pakket van Madame Tirette

Het naaipakket “tas wereldkaart” bevat een lapje wereldkaartstof (100 procent katoen) in het formaat dat je nodig hebt (75×45 cm), 2 stukken tassenband van ieder 85 cm en een klosje bijpassende stikzijde van Amann Mettler. Je kan het pakket bestellen via de webshop van Madame Tirette. Een pakket kost 15 euro.


Dit naaipakket is bedoeld voor mensen die geen ervaring hebben met de naaimachine. De moeilijkheidsgraad is niveau 0. Voorzie ongeveer 2,5 uur de tijd om je eerste werkstuk te maken. Volgende versies gaat natuurlijk sneller. Volg de eerste keer zeker aandachtig de werkbeschrijving. In al onze werkbeschrijvingen gebruiken wij een naaimachine Husqvarna Emerald 116. Je kan dit model naaimachine huren via onze webshop. Als je thuis met een ander model naaimachine werkt zal je de handleiding moeten gebruiken om te zien hoe jij jouw machine moet bedraden, instellen en gebruiken.

Andere versie maken?

Wil jij deze totebag maken in een andere stof? Dat kan ook! Daarvoor moet je op de webshop een lapje canvas aankopen van 50 cm (dus 5 eenheden van 10 cm stof), en 170 cm (2 eenheden van 1 m) tassenband. Vergeet niet een bijpassend klosje stikzijde te bestellen.

Je moet dan wel (vooraleer je begint) je lapje stof en je tassenbanden eerst nog op formaat knippen (de stof moet 45 cm hoog en 75 cm breed zijn en de tassenband moet 2 keer 85 cm zijn)

Alvast een spelletje om in de goeie mind-set te komen: Zoek de fout op deze foto. (iemand van de beginners maakte in het begin van de workshop een cruciale fout, gelukkig kon ze er zelf mee lachen!)

Wat moet er in je naaidoos zitten?

Naast het naaipakket van Madame Tirette en een naaimachine met bijhorende accessoires heb je de volgende materialen nodig: kopspeldjes, zoomlatje, vulpotlood, schaartje, lintmeter of lange lat, tornmesje. Wat je hiervan thuis niet hebt liggen kan je extra bijbestellen via de webshop.

kopspeldjes, zoomlatje, vulpotlood, schaartje, lintmeter of lange lat, tornmesje

Klik hier voor een introductiefilmpje

Creëer je eigen naaiplekje

Kies een praktisch naaiplekje uit. Dit moet je allemaal klaarzetten:

 • Een tafel met een stopcontact vlakbij om je naaimachine op te zetten.
 • Een strijkplank met strijkijzer in de buurt
 • Een computer met internet om de stappen te volgen (het kan ook op je telefoon maar het is fijner als je scherm wat groter is)

Ben je klaar voor het echte werk? Goed zo!

Het is natuurlijk heel normaal dat er tijdens je eerste stikervaringen wel eens iets “niet gaat zoals het zou moeten”. Zit je ergens in de knoop? Scroll dan even helemaal door naar onderen. Daar vind je nog een heel lijstje met interessante tips voor als je problemen krijgt. Veel succes ermee!

1. je naaimachine gebruiksklaar maken

Let op! Draag de naaimachines van Madame Tirette altijd aan het handvat, en niet zoals ik daar deed in het introductiefilmpje, dat was dus alleen maar voor de show. Slecht voorbeeld 😉

Zet je naaimachine op tafel. Haal het deksel eraf. Plug de pedaal in. Steek de stekker in het stopcontact. Steek de draadhouder erin. Klik hier voor een filmpje.

Zet de machine aan. Zet de draadhouder op zijn plaats en zet het persvoetje omhoog. Klik hier voor een filmpje.

Maak een spoeltje. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe dat moet.

Is je spoeltje niet mooi regelmatig opgespoeld? controleer dan of je draad goed tussen de 2 schijfjes is “geflost”.

je draad moet tussen de schijfjes worden “geflost”


Rijg de bovenste draad in. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe dat moet.

TIP! Wil je graag een truucje zien om je draad gemakkelijker door te naald te steken? Klik dan hier voor een filmpje.

moeilijk te zien in het filmpje: het pinnetje dat door het oog van de naald steekt

Steek het spoeltje correct in het spoelhuis. Klik hier voor een filmpje.

Haal je draad op. Klik hier voor een filmpje.

Zet nu ook alvast je strijkijzer aan. De voorbereidingen zitten erop. Nu begint het echt stikwerk, veel succes!

2. Instellen naaimachine (zigzagsteek)

Omdat geweven stoffen uitrafelen, gaan we om te beginnen de lap stof rondom zigzaggen. Het is aan te raden om bij je eerste projecten die je maakt in geweven stof hier steeds mee te beginnen.

Stel je machine daarom in op een normale (=brede) zigzagsteek. Dit doe je door deze instellingen te kiezen:

SOORT STEEK Als je de machine instelt is het is meest logisch om steeds eerst de bovenste witte ronde knop in te stellen. Daarmee kies je de soort steek. 1 staat voor een rechte steek, 2 staat voor een zigzagsteek. Dat zijn de belangrijkste steken op iedere naaimachine waarmee je in principe alles kan doen.

Daarna ga je de breedte en de lengte van de steek instellen.

Met het bovenste blauwgroene draaischijfje kan je de breedte van de steek instellen. Die breedte is de afstand die je naald verspringt van links naar rechts als je gaat stikken. Voor een gewone (=brede) zigzagsteek kies je voor 5. Dat is het breedste wat je kan kiezen. De naald zal ongeveer 5 mm van links naar rechts verspringen.

Met de onderste witte draaiknop kan je de lengte van de steek instellen. De lengte van de steek heeft temaken met hoe dicht je naaldenprikjes op elkaar zitten. Als je een te korte steeklengte kiest kan je de stof kapot stikken. Een hele steeklengte zou niet sterk genoeg zijn. Een standaard steeklengte is 2,75 cm.

3. De stof: draadrichting, goede en verkeerde kant

Vooraleer we beginnen moet ik nog iets belangrijks vertellen over de stof.

Stof heeft meestal twee verschillende kanten: een goede en een verkeerde kant. Op z’n ouderwets spreken ze van rechts en averechts. Bij effen canvas stoffen is er geen verschil in goede of verkeerde kant. Alles wat je op de stof gaat aanduiden doe je op de verkeerde kant (binnenkant) van de stof. De verkeerde kant van de stof wordt aangeduid met een bolletje met een streep door. De goede kant van de stof met de R van “rechts”.

In sommige gevallen (zoals bij de wereldkaartstof of deze flamingostof) heeft de stof ook een boven- en onderkant. Het is belangrijk om te zorgen dat de tekening op de stof straks niet ondersteboven staat
De richting van boven naar onder wordt meestal aangegeven met een pijl (op patronen en werkbeschrijvingen) en noemen we de draadrichting.

4. Zigzaggen, surfilleren, overnaaien of afwerken van de randen

Je gaat nu voor de eerste keer stikken (zigzaggen). Bekijk dit filmpje om te zien hoe je moet zigzaggen.

het rode streepje in het midden van het persvoetje ligt op de rand

Onthoud:

Let TELKENS op deze 3 dingen als je gaat stikken (dus als je met je voet de pedaal gaat indrukken)
1. leg je draden goed (= door de gleuf en onder de persvoet naar achteren)
2. zet je persvoet naar beneden
3. draai de naald naar beneden (dit doe je door het handwiel (ALTIJD) naar jou toe te draaien)

 • Zorg dat de de draad die door je naald zit altijd minstens 20 cm uitsteekt. Knip die dus ook niet te kort af als je straks klaar bent met je eerste stiklijn. Is je draad te kort, dan floept de draad uit je naald als je begint.
 • Vergeet niet te hechten bij het begin en bij het einde. Dit doe je door ongeveer 3 steken achteruit te stikken als je net begonnen bent, en als je op het einde bent gekomen.

Heb je je lapje rondom gezigzagd?

Proficiat! Je hebt je eerste naaiervaring zonet achter de rug. In de live workshop hielden we na deze stap even een korte koffiepauze. We zijn nu ongeveer in 1/3 van de workshop. Stuur je even een foto in de groep van een stukje van de gezigzagde lapje? Benieuwd of het lukt!

Is er hier en daar een stukje scheef gegaan? Ben je soms enkele centimeters van de rand afgesukkeld? Geen paniek. Het is normaal dat het sturen nog niet vanzelf gaat. Het is je eerste ervaring! Als er een heel lang stuk niet goed is kan je er nog eens overheen stikken, maar wees niet te streng voor jezelf. De buitenkant is straks wat telt!

5. Zoom afstrepen en omstrijken

Zijn je randen wat opgekruld door het zigzaggen? Strijk dan je lapje eventjes plat. Dat werkt veel fijner.

Aan de bovenkant van het lapje stof komt er een dubbele zoom. Een zoom is een uiteinde waar de stof is omgevouwen en vastgestikt. Bij een dubbele zoom wordt de stof 2 keer omgevouwen, zodat je niks meer van de stofrand ziet. Eerst een kleine vouw en dan een grotere vouw. Wij gaan eerst 1 cm omvouwen en daarna 3 cm omvouwen.

Nu we het lapje stof nog helemaal open kunnen leggen is het gemakkelijk om de juiste vouwen er al vast in te strijken. Dit gaat ons helpen om straks veel makkelijker en netter de zoom te kunnen stikken.

We gaan markeringen (streepjes) zetten zodat we weten waar we moeten vouwen. Dit noemen we afstrepen.

We strepen niet af op de plaats waar we gaan vouwen. We zetten dus geen streepjes op 1cm, en dan nog eens op 3 cm daaronder. Dat klikt logisch om te doen, maar dat is niet praktisch. Als je die streepjes op die plaats zet vouw je straks je stof eroverheen en zie je niet meer wat je doet.

We gaan WEL afstrepen TOT waar de stofrand moet komen: dus op de dubbele afstand van het stukje wat we willen omvouwen. Je eerste streepjes komen dus op 2 cm van de bovenkant. (het dubbele van 1 cm is 2 cm). Zet af en toe een streepje op 2 cm van de bovenkant (op de verkeerde kant van de stof). Doe dit met een vulpotlood (bij lichte stof) of met een zeepje (bij donkere stof). Het is niet mooi als deze streepjes doordrukken aan de goede kant van de stof.

Vouw de stofrand 1 cm om, zodat je rand tot aan de streepjes komt. Strijk om, zoals op dit filmpje.

Let op! Heb je -door de bedrukking op je stof- een boven- en onderkant? Streep dan aan de bovenkant af, zodat straks de tekening niet ondersteboven staat!

Nu gaan we de volgende vouw omstrijken: deze keer 3 cm. We meten dus 6 cm vanaf de bovenrand en zetten opnieuw markeringen.

Strijk de zoom om tot aan deze markeringen.

(TIP! Als je de stof helemaal open vouwt en meet op welke afstand de markeringen nu staan, zie je dat die op 2 en 7 cm van de bovenrand staan. Die 7 cm komt omdat je het dubbele van 3 cm neemt, maar het reeds omgevouwen centimetertje daar nog bij moet optellen. Als je dit doorhebt kan je dus altijd berekenen waar je streepjes moeten komen, als je bijvoorbeeld een broek wil omzomen)

6. Spelden steken om een naad te stikken

Kleren maken doen we bijna altijd binnenstebuiten We spreken dan van “goede kanten op elkaar” of van “rechts op rechts”.

Leg je lapje stof met de goede kant naar boven op tafel. Zorg dat de tekening niet ondersteboven staat (indien van toepassing). Vouw de linker helft nu op de rechter helft. We gaan de rechter zijkant op elkaar spelden om te zorgen dat de randen niet verschuiven tijdens het stikken. Het omgevouwen gedeelte bovenaan moet je voor dit stukje eventjes helemaal terug openvouwen.

Klik hier voor een filmpje op te zien hoe je de randen op elkaar speldt.

Onthoud:

 • Speld altijd eerst de hoekpunten, dan het midden ertussen, en dan terug in het midden, tot je zelf genoeg spelden hebt.
 • Steek je spelden altijd dwars op de richting hoe je wil stikken: Zodat de kopjes uitsteken langs te rand van de stof dus. Dit doe je om te zorgen dat de spelden niet in de weg zitten bij het stikken.

7. Instellen naaimachine: rechte steek

De gespelde randen gaat we nu stikken op 1 cm van de rand. Die 1 cm is je naadwaarde.

Het stikken van naden doen we altijd met een rechte steek. Stel je machine in op een gewone rechte steek: Je zet eerste de bovenste witte knop op 1 in plaats van op 2

Het blauwe draaischrijfje (=breedte=naaldstand) mag je op 5 laten staan. Een rechte steek heeft automatisch een breedte van 0. Dit schijfje moet je nu gebruiken voor de naaldstand. Die 5 betekent nu dat je naald in het midden staat. Dat is belangrijk om te zorgen dat je stikafstand straks klopt.

De onderste witte knop (steeklengte) mag blijven staan op een normale steeklengte van 2,75

8. Naden stikken op 1 cm van de rand

Stik de zijnaad op 1 cm naadwaarde. Die naadwaarde kan je aflezen op het steekplaatje. In het begin en op het einde moet je aan-en afhechten om het stiksel vast te zetten Dat doe je met de knop “achteruit”. Verwijder je speldjes als je in de buurt komt. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je deze naad stikt op 1 cm.

Strijk deze zijnaad open zoals op dit filmpje.

Stik nu op dezelfde manier de onderkant van de tas op 1 cm. Let erop dat de naad aan de zijkant ligt zoals op deze tekening.

9. Tassenband tussen de zoom spelden

Leg je tasje plat op tafel met de naad aan de zijkant. Neem een stuk tassenband en steek de uiteindes tussen de zoom zoals op de foto. Zorg dat de tassenband niet gedraaid zit. Zorg dat de afstand van de tassenband tot de zijkant 6 cm is. Speld ieder uiteinde vast met 2 speldjes.

Draai het tasje om en speld ook de andere tassenband op zijn plaats.

10. Stikken op 1 mm (= stikken op de rand)

Stik de zoom met een rechte steek op 1 mm van de open rand vast. Begin en eindig bij de naad. Vergeet niet aan- en af te hechten. Probeer het begin en eind van je stiksel mooi te laten doorlopen. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je deze zoom op 1 mm moet stikken.

Vouw de tassenbanden nu om naar boven toe en speld ze weer vast.

Stik nu nog eens aan de bovenste rand van de stof op voetbreedte. Dat betekent dat de zijkant van het voetje gelijk ligt met de zijkant van de stof. Net zoals in dit filmpje.

Keer je werkstuk. Duw de hoekjes er mooi uit. Is het was verfrommeld van de inspanning? Strijk het dan nog even plat. Proficiat! Je tasje is klaar!

Ruim je spulletjes op en stop alles wat terug moet komen in de naaidoos. De draad en je zelfgemaakte tasje mag je houden.

Klik hier voor een afscheidsfilmpje. Is jouw tasje ook klaar? Mail je me een fotootje? Of tag je Madame Tirette op facebook of Instagram? Ik ben super benieuwd! info@madametirette.be

11. Wat als het fout gaat?

Het klinkt misschien allemaal heel makkelijk, zo een uitleg op een blog. Het is natuurlijk heel normaal dat er tijdens je eerste stikervaringen wel eens iets “niet gaat zoals het zou moeten”.
Daarom even een lijstje van de 10 meest voorkomende fouten en hoe je ze kan oplossen. Vind je de oplossing er niet tussen? Na een kleine pauze met een fris hoofd je machine even helemaal opnieuw bedraden werkt meestal wel!

 1. Springt je draad telkens uit je naald? Vergeet niet dat je de bovenste draad steeds minimum 20 cm uit je machine moet laten hangen. Hij wordt immers plots korter als je begint te stikken.
 2. Heb je een nogal rafelige stof zoals canvas? Dan kan het gebeuren dat de stof rond je persvoetje rafelt tijdens het zigzaggen. Klik hier voor een filmpje om te zien wat je moet doen als je hierop vastloopt.
 3. Lijkt je werkstuk vast te zitten aan je machine als je het wil verwijderen, of komen er teveel draden uit? Draai dan even het handwiel een tikje verder naar je toe, zoals in dit filmpje.
 4. Je machine maakt een gek zoemend geluid en je naald gaat niet meer op en neer als je op de pedaal hebt geduwd, zoals in dit filmpje? Dan ben je waarschijnlijk vergeten je handwiel terug in te duwen na het maken van een nieuw spoeltje.
 5. Was je vergeten om je voetje naar beneden te zetten en zit er een hele knoop draad binnenin je machine? Dan moet je het steekplaatje losvijzen. Dit doe je zoals in dit filmpje.
 6. Heb je een stuk dubbel of scheef gestikt en je stiksel moet worden verwijderd? Dan gebruik je een tornmesje om je stiksel te verwijderen. Klik hier voor een filmpje.
 7. Je machine maakt een gek kloppend geluid als je stikt en lijkt te blokkeren, zoals op dit filmpje? Verwijder de bovenste draad en rijg deze helemaal opnieuw in.
 8. Naald gebroken? Een naald verwijderen en vervangen doe je zoals op dit filmpje.
 9. Is er door een eerder probleem onderaan de stof een verdikking (knoopje) ontstaan die je niet meer los krijgt en waar je niet meer over geraakt? Verplaats dan je persvoetje zodat je eroverheen bent. Zoals op dit filmpje.